От 100 години Христос възкръсва в Сланотрън

141

Във видинското село Сланотрън Исус Христос възкръсва на Великден от 100 години, съобщи кметът Венелин Павлов. Обичаят започва на Разпети петък вечерта и свършва през нощта в първите мигове на Великден.

От 1906 година, когато е осветен храмът в селото – „Успение Богородично”, всички жители се събират в него, за да „погребат Христос”. На Разпети петък вечерта след опелото всички излизат навън и обикалят църквата с плащеницата пред тях. Спират на 4 места дакото стигнат до изкопания през деня гроб. Тогава в него пускат голяма икона на Спасителя. Тя престоява в земята до Великден, когато с настъпването на деня я изваждат от гроба. Това е символ на възкръсването, обяснява кметът.

На иконата е изобразен Исус Христос в цял ръст. При възкръсването около него кръжат ангели и римски войници. В ролята им влазат деца от селото. Някога е било чест дете да бъде избрано за ангел в ритуала, твърди кметът. И днес имаме деца, които сами желаят да се включат в сценката като ангели.

 

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама