На диета по Великден – как да не нарушите режима си?

53

Празниците идват, а с тях и изкушенията, които могат да сринат постигнатите от диетата ви резултати. Вижте няколко съвета как да не нарушите режима си по Великден.
Качеството пред количеството
Вместо да се нахвърляте върху всичко, което виждате на празничната трапеза, първо помислете какво отговаря най-добре на нуждите на организма ви, кое ще ви донесе най-много полезни вещества и в същото време няма да натежи на диетата ви с куп ненужни калории.

Плодовете и зеленчуците са с предимство, месото и варените яйца са източник на протеини. Избягвайте въглехидратите и сладкото, защото ще се отразят на нивата на кръвната захар и на апетита ви.
Пийте повече течности
По празниците наблягайте повече на течностите, с уточнението да избягвате алкохола. Пийте повече вода, сокове или дори айрян – така залъгвате стомаха си да се чувства сит, а в същото време поддържате организма добре хидратиран.
Не се фокусирайте върху храната
След като сте приключили с празничния обяд, ангажирайте вниманието си с различни дейности. Останете активни, като се разходите в планината (в случай, че празнувате там) или пък покарате колело в парка. Вкъщи играйте настолни игри със семейството или прочетете книга. Все пак Великден не се изчерпва само с вкусните козунаци.
Търсете по-добрата алтернатива
Ако имате възможност да избирате, винаги залагайте на по-здравословната алтернатива. Например, вместо да посягате към дипове и разядки с яйца и майонеза, по-добре хапвайте само варени яйца. Не слагайте допълнително масло, сладко или шоколад към козунака, внимавайте с дресинга като овкусявате салатата и по-добре елиминирайте хляба при основното ястие.
Пригответе собствен специалитет
Тъй като не е лесно да останете на диета или да се храните здравословно, ако никой друг в компанията ви не го прави, пригответе нещо, с което да допринесете за празничния обяд и в същото време да ви гарантира, че няма да нарушите режима си.

Например, ако сте правили сладки или курабии, но с пълнозърнесто брашно; морковен кейк вместо козуначен сладкиш; печено месо с подправки, но с по-малко мазнина, спаначена салата или дип с авокадо и варени яйца.

Не се поддавай на изкушението
Всеки път, когато сте на косъм да се поддадете на изкушението и да изядете още една филия козунак, помислете за лишенията, които сте преживели последните седмици и за задоволството, което сте изпитали, когато сте се качили на кантара. Склонни ли сте да се откажете от всичко, което сте постигнали заради няколко хапки? Освен това е много вероятно стомахът ви да се разбунтува след като сте му предложили по-тежка храна, която не е вкусвал от доста време.

 

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама