13.8 C
София

Експерт: Купуваме боядисани козунаци с яйчен меланж, палмово масло и суроватка

Не пропускайте

Редакция Нова Вест
Редакция Нова Вест
Изпращайте ни вашите сигнали и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/novavest.bg/

Жълти багрила, а не яйца им придават апетитен цвят. Проучване показа, че в голяма част от козунаците за Великден, които се разпространяват в търговската мрежа, липсва поне по една от традиционните им съставки.

Това казва в интервю за „Монитор“ изпълнителният директор на Асоциация „Активни потребители“. Проучване е от миналата година, но нещата не са се променили и е валидно и сега.

Разликата между традиционно произведените продукти и промишлено произведените е много голяма. Промишлените козунаци често имат срок на годност дори по три месеца. Изобилстват с най-различни добавки и съставки, които не са характерни за традиционната рецепта. Например – натриев стеароил-2-лактилат, ензими, калциеви фосфати, серен диоксид, подсладители т.н. Според Николов хората не обръщат внимание на тези съставки и се ориентират по ниската цена.

Качественият козунак няма подобрители, цепи се на конци при разчупване, има жълтеникав, но не ярко жълт цвят.

Според думите му, оцветители са добавят, за да компенсират липсата на яйца. Най-често се използват яйца на прах и с тези оцветители ефектът се засилва.

„Миналата година по това време специалисти от Асоциацията „Активни потребители“ са изследвали 16 марки козунаци, закупени от различни търговски вериги. „Повечето бяха приготвени не с яйца, а с яйчен меланж. В една от марките пък липсваше дори яйчен прах. Производителите пестят от съставките, защото яйцата са скъпата част в козунака. Особено смущаващо е добавянето на суроватка. Това е заместване на млякото с един по-същество отпадъчен продукт, притежаващ свойства много различни от оригинала. Общо взето проучването показа, че усреднено във всяка марка са вложени две нетрадиционни съставки – между 1 и 3 за всеки продукт. Това са сух глутен, яйчен меланж, суроватка и палмова мазнина“, разказва Николов.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама

- Реклама -spot_img

**Радев: Назначението на Спецов в Лукойл е незаконно, а политиката в...

**Президентът Радев обяви остри критики срещу управлението на казуса "Лукойл": Нарушения на Конституцията и правовата държава** Президентът Румен Радев изрази сериозни опасения относно последните действия...

Деница Сачева разкри: Румен Спецов има тайно доверие от САЩ и...

**Деница Сачева: „Румен Спецов е професионалист с опит, а бюджетът за 2026 г. е единственият реалистичен вариант“** Деница Сачева от ГЕРБ отхвърли остро критиките на...

Трима загинали и блокиран тракийски път след фатално ПТП, причинето от...

**ТРАГИЧНО ПТП НА АВТОМАГИСТРАЛА „ТРАКИЯ“ ВЗЕМА ТРИ ЖИВОТА** Трима души загинаха, а един е тежко ранен след катастрофален инцидент на автомагистрала „Тракия“, съобщиха първоначални източници....

Синът на Радан Кънев заловен с дрога: 17-годишният Борис задържан с...

**Скандал около сина на евродепутата Радан Кънев: 17-годишен младеж задържан с наркотици** В ранните часове на днешния ден патрул на 6-то Районно полицейско управление в...

Топло за ноември: до 21 градуса в почивните дни, но мъгливо...

**Уикендът обещава спокойно и меко време с леки облаци и мъгли** България очаква сравнително тиха и стабилна метеорологична обстановка през предстоящите почивни дни, съобщават експертите...
- Реклама -

Последни новини