България и Турция в надпревара за завода на Volkswagen

73

До дни ще стане ясно къде на Балканите Volkswagen ще построи нов завод, в който вероятно ще бъдат инвестирани милиарди евро.

В последния етап от съревнованието са останали само две държави – България и Турция, съобщава „24 часа“.

По информация на германската информационна агенция ДПА решението още не е взето, но на първото заседание на Надзорния съвет на концерна след Великден ще стане ясно окончателно къде ще е новият завод. Все още и България, и Турция имат шанс, твърди ДПА, позовавайки се на източници от концерна. Самата фирма отказва всякакъв коментар.

И в двете страни цената на труда е много по-ниска от тази в Германия. Турция има опит в автомобилостроенето, но пък България е член на ЕС и това улеснява максимално подобна инвестиция.

Според запознати ден преди посещението на германския президент Франк-Валтер Щайнмайер в София екип от „Фолксваген“ е посетил столицата и е огледал детайлно една немскоезична детска градина. Образователната инфраструктура също е част от условията, които обмисля концернът.

В новия завод ще се произвеждат автомобили от марките Skoda Karoq и Seat Ateca. В Германия заводите ще преминат към производство на електроавтомобили.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама