Неправилните диети са причина за смъртта на около 11 милиона души по света всяка година, показват резултатите от ново мащабно проучване.
Новият анализ на Лансет установява, че храната, която консумираме в нашето ежедневие може да бъде по-голям убиец от тютюнопушенето. Към момента неправилното хранене е причина за преждевременна смърт на един от всеки пет души на планетата.
Най-опасна е солта. Независимо дали е в хляб, соев сос или преработена храна тя съкращава най-много животи.
Изследователите твърдят, че това проучване не се отнася до затлъстяването, а за „лошото качество“ на диети, вредни за сърцето и причиняващи рак.
Глобалното проучване анализира причините, които са отговорни за смъртта на най-много хора във всяка страна по света.
Част от анализа използва оценки на хранителните навици на страните, за да определи колко често диетата скъсява живота.
Като най-опасни са изведени три основни типа диети, които съдържат:
Твърде много сол — 3 милиона смъртни случая
Твърде малко пълнозърнести храни — 3 милиона смъртни случая
Твърде малко плодове — 2 милиона смъртни случая
Ниска консумация на ядки, семена, зеленчуци, омега-3 от морски дарове и фибри са другите основни причини за преждевременна смърт.
„Ние откриваме, че диетата е един от доминиращите двигатели на здравето по света“, заявява за Би Би Си директорът на Института за измерване и оценка на здравето в Университета на Вашингтон Кристофър Мъри.
Около 10 милиона от 11-те милиона смъртни случая, свързани с храненето, са поради сърдечно-съдови заболявания и това обяснява защо солта е такъв проблем.
Твърде голямото количество сол повишава кръвното налягане и това от своя страна повишава риска от инфаркт и инсулт.
Солта може също да има пряк ефект върху сърцето и кръвоносните съдове, което води до сърдечна недостатъчност.
Пълнозърнестата храна, плодовете и зеленчуците имат обратен ефект — те са „кардиопротектори“ и намаляват риска от сърдечни проблеми.
Ракът и диабет тип 2 съставляват останалата част от смъртните случаи, свързани с храненето.
Според проучването сред здравословните храни, които липсват в повечето менюта по света, са ядките и семената.
Проф. Нита Форухи, от Университета в Кеймбридж, казва: „Възприето е, че те са малки „опаковки с енергия“, които ще ви направят дебели, но те са пълни с добри мазнини.
Огромният дебат за напълняването от употребата на захар и връзката между червеното и преработеното месо с рака привличат огромни заглавия през последните години.
„Те могат да бъдат вредни, но са много по-малки проблеми, отколкото недостига на пълнозърнести храни, плодове, ядки, семена и зеленчуци“, казва проф. Мъри.
Изследването показва също, че твърде много газирани напитки се пият във всички краища на света.
Има ли страни, в които храната не е водещ фактор за случаите на преждевременна смърт?
Средиземноморските страни, особено Франция, Испания и Израел, отбелязват някои от най-ниските нива на смъртни случаи, свързани с храненето по света.
Страните от Югоизточна, Южна и Централна Азия са в противоположния край на спектъра.
Израел има най-ниската смъртност, свързана с хранене — 89 на 100 000 души годишно.
В Узбекистан е най-високото ниво на смъртни случаи, свързани с хранене — 892 на 100 000 души годишно.
Китай консумира огромни количества сол, като соята и другите солени сосове са ключова част от кухнята на страната. Тя е с най-висока смъртност вследствие на солта от всяка друга страна.
Великобритания изостава от страни като Франция, Дания и Белгия. Най-големите ѝ проблеми са липсата на пълнозърнести храни, плодове, зеленчуци, ядки и семена.
Според проучването 14% от смъртните случаи в Обединеното кралство са свързани с диети, или 127 смъртни случая на 100 000 души годишно.
*******
Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама