Учени опровергаха още веднъж популярното правило на петте секунди, според което храната може да се яде, ако е изпусната на пода или земята, при положение, че се вдигне в рамките на 5 секунди.
Като тествали различни храни на различни повърхности за да видят колко бързо бактериите се пренасят върху нея, учените открили, че бактериите могат да скочат храната дори по-бързо от една секунда, което, разбира се, е лоша новина за непохватните гладници.
Изследването е включвало 4 различни вида повърхности: неръждаема стомана, керамични плочки, дърво и килим, както и множество различни видове храна, която да пада върху тях, като пъпеш, сух хляб, хляб, класическата филия с масло и желатинови бонбони.
Всяко парче храна е било изпускано на повърхностите, покрити със специално отгледана бактерия Enterobacter aerogenes, и оставяно така за периоди от 1 секунда, 5 секунди, 30 секунди и 300 секунди.
Общо 128 сценария са били разиграни и проведени лабораторно по 20 пъти всеки, давайки общо 2560 отделни измервания.
Източник: Science Alert
*******
Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама
Планирането на екскурзия до Япония може да бъде вълнуващо, но и предизвикателно. За да се…
С всяка година интериорният дизайн се променя и развива, като носи нови тенденции и концепции…
Данъчната оценка на имот е процес, който се изисква при различни сделки или административни процедури,…
Пантофите за детска градина са неразделна част от ежедневието на всяко дете. Те не само…
Възможността да не сме единствените разумни същества във Вселената винаги е интригувала света. Какво ще…
Доколко животът на Земята се влияе от слънчевата радиация? Ново проучване доказа въздействието на електромагнитните…
Leave a Comment