Специалист: Никога не пържете храните до потъмняване

89

Изследване на Асоциация „Активни потребители“ показва, че във всяка трета вафла, бисквитите и чипсовете има завишени дози на вещество, което причинява смърт на клетките.

Канцерогенното вещество акриламид вече се открива в голяма група храни.

„Това е изследване на потребителски организации, което показва, че много тревожен процент от изследваните храни са с наднормено количество акриламид. Не са включени български храни“, посочи д-р Сергей Иванов от Центъра по биология на храните, предава Bulgaria ON AIR.

Според него нормата не е завишена само за продуктите у нас, а положението е такова в цяла Европа. Акриламидът се получава при взаимодействие от една аминокиселина, прости редуциращи захари и висока температура.

Д-р Иванов подчерта, че най-висока концентрация на акриламид има в храните, които са индустриално приготвени. Най-високи количества има в картофените и зеленчуковите чипсове, посочи експертът.

Оказва се, че в хляба количеството на акриламид е в пъти по-ниско отколкото в чипса. Нормите са завишени също при бисквитите, някои зърнени закуски и кафето.

„Не дръжте картофите в хладилника. След като ги нарежете, оставете ги 1-2 часа във вода, не чакайте да се карамелизрат, пържете ги до златист цвят. Никога не пържете храна до потъмняване“, обясни д-р Сергей Иванов в „България сутрин“.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама