Стотици медици в страната се събраха и поискаха повече пари

56

Медицинските сестри излязоха на национален протест в редица градове на страната. Исканията им са увеличение на заплатите в сектора и подобряване на условията на труд.

Протестиращите медицински сестри връчиха подписка на здравния министър Кирил Ананиев, съобщи след срещата Диана Чаушева, главна сестра на болницата в Девин. По време на разговорите протестиращите са дали 20-дневен срок за разпределяне на отпуснатите от кабинета допълнителни 20 млн. лева за нуждите на общинските болници.

Медицинските сестри са готови за палатков лагер пред МЗ

„Ще видим тези пари докъде биха могли да решат проблема със заплатите на медицинските специалисти и пак да водим разговори. Ще изчакаме да мине 20-дневният срок, но няма да спрем и да се откажем“, заяви пред БГНЕС Чаушева и определи срещата с министъра като позитивна.

Ако до 20 дни не се промени заплащането на професионалистите по здравни грижи – медицински сестри, акушерки, лаборанти, медицински сестри в ясли и детски градини, рентгенови лаборанти, кинезитерапевти, рехабилитатори, започваме протест на палатки. Това каза пред журналисти Мая Илиева, медицинска сестра в частна болница, след среща на контактна група от протестиращите с министъра на здравеопазването Кирил Ананиев.

Едно от исканията е да се махне статутът на болниците да не са търговски дружества. Ананиев е заявил, че това искане ще бъде много трудно изпълнимо, тъй като ще трябва да има воля и от управляващите и законодателни промени. Друго опасение е, че няма ясни регламенти как ще се разпределят парите, след като влязат в бюджета на общинските болници и дали цялата сума ще отиде за заплати – също не е ясно.

В София сестрите се събраха пред сградата на Министерството на здравеопазването.

Протести имаше също в Пловдив, Благоевград, Кюстендил, Враца, Монтана, Плевен, Стара Загора, Добрич, Бургас и други градове.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама