51 са случаите на морбили в страната

30

Само трима са били с непълен имунизационен статус, а останалите изобщо не са били имунизирани.

Това каза пред журналисти главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев, цитиран от NOVA.

Ескалацията на морбили през последните три години в Европа започна с отделни взривове в Украйна, последваха Румъния, Франция, Италия, Гърция, както и епидемия в Македония, допълни още Кунчев, цитиран от БТА. През 2016 год. заразените с морбили в Европа са били 5273, през 2017 г. – 25 863, а през 2018 г. – 82 576, посочи той. В България през миналата година случаите на морбили са били 13, а през 2017 г. – над 100. Най-много смъртни случаи е имало в Румъния и Гърция.

Има механизъм за съобщаване на нежелани реакции и това е възможно да се направи на интернет страницата на Изпълнителната агенция по лекарствата, припомни Кунчев. По думите му за миналата година е имало 108 съобщения за нежелани реакции при направени над 7 милиона имунизации. Кунчев припомни, че ваксините в имунизационния календар са безплатни.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама