Различните видове ядки, млека, яйца, или така наречените класически алергени са част от нашето ежедневие. Въпреки това съществуват и така наречените „нововъзникващи“ алергени, които все още не са толкова известни, но те могат да бъдат причина за сериозни алергии.
Постоянно променящите се хранителни навици и въвеждането на нови храни на пазара правят хранителните алергии са все по-обсъждана тема сред обществото.
Различните видове ядки, млека, яйца, или така наречените класически алергени са част от нашето ежедневие. Въпреки това съществуват и така наречените „нововъзникващи“ алергени, които все още не са толкова известни, но те могат да бъдат причина за сериозни алергии.
Във Франция Националната агенция за безопасност на храните, околната среда и здравето (ANSES) беше сезирана от Министерството на здравеопазването да направи списък на новите научни данни и да предложи насоки за по-добро управление на тази проблематика, съобщава btv.
Понастоящем само 14 алергени в списъка, създаден от Европейския съюз, трябва да бъдат докладвани на опаковката на продуктите:
– Зърнени култури, съдържащи глутен (т.е. пшеница, ръж, ечемик, овес, лимец, камут или техните хибридизирани щамове) и продукти от тези зърнени култури;
– Ракообразни и продукти от ракообразни;
– Яйца;
– Риба;
– Фъстъци;
– Соя и соеви продукти;
– Мляко и млечни продукти (включително лактоза);
– Ядки, а именно бадеми, лешници, орехи, кашу, пекани, бразилски орехи, шам-фъстъци, орехи от макадамия и ядки от Куинсланд, както и продукти от тези плодове;
– Целина;
– Горчица;
– Сусам;
– Серен диоксид и сулфити в концентрации над 10 mg/kg или 10 mg/l, изразени като SO2;
– Продукти от лупина;
– Продукти от мекотели.
Киви, елда и козе мляко например се появяват в списъка на „нововъзникващите“ алергени. „ANSES“ препоръчва информацията за тяхното присъствие в храните да стане задължителна.
Докладите, получени от мрежата на Allergo Vigilance (RAV), идентифицираха нови алергени: елда, мляко от дребни преживни животни (кози и овце), киви, кедрови ядки, галактоза (налична в месо от бозайници), грах и леща. Най-силно е въздействието им при децата.
„Тези алергени представляват риск от анафилаксия, т.е. тежки алергични реакции, понякога по-сериозни от задължително споменатите алергени, включени в Приложение II на европейския регламент № 1169/2011“, предупреждава ANSES.
Поради това ANSES препоръчва редовно подновяване на списъка с хранителни алергени, които трябва да бъдат докладвани, за да се предотврати риска от сериозни реакции.
Френското изследване също така показва, че два важни фактора като алкохол и тютюн утежняват тежките алергични реакции (анафилаксия) при възрастните.
*******
Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама
Планирането на екскурзия до Япония може да бъде вълнуващо, но и предизвикателно. За да се…
С всяка година интериорният дизайн се променя и развива, като носи нови тенденции и концепции…
Данъчната оценка на имот е процес, който се изисква при различни сделки или административни процедури,…
Пантофите за детска градина са неразделна част от ежедневието на всяко дете. Те не само…
Възможността да не сме единствените разумни същества във Вселената винаги е интригувала света. Какво ще…
Доколко животът на Земята се влияе от слънчевата радиация? Ново проучване доказа въздействието на електромагнитните…
Leave a Comment