Лалугер откри сребърно съкровище (ВИДЕО)

0
93

В Астраханска област, Русия, по време на разкопки на Селитренския град, археолози на Марийския държавен университет откриха съкровище от времената на Златната Орда – 157 сребърни монети от 13-14 век.

Откритието всъщност е направил лалугер, живеещ на терена на археологичното изследване. Животинката решила да си направи нова къщичка и започнала да рови нова дупка в земята, пише trafficnews.bg. Докато извършвал това, попаднал на старинните монети. Естествено, те не му направили впечатление и лалугерът просто ги изхвърлял на повърхността.

Когато археолозите видели това богатство, развалили строителната площадка на лалугера и изровили останалата част от монетите. Оказало се, че парите са били използвани по времето на Хан Батъй, предводител на Златната Орда.

Монетите били намерени на едно място, защото явно са били съхранявани в кесийка, която с времето се е разградила. За това, докато лалугерът си правил ново жилище се натъкнал на купчината жълтици.

                                                     *******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

реклама

реклама