Любопитно

2015, 2016, 2017, 2018 – най-топлите години в историята

2018 година е на път да бъде четвъртата рекордно най-гореща, според Световната метеорологична организация. Последните 4 години са най-топлите години в историята, откакто се мери температурата, съобщава BBC.

Средната глобална температура за първите 10 месеца на тази година е била близо 1 градус над нивата между 1850-1900.

Докладът за състоянието на климата съобщава, че 20-те най-топли години са били записани през последните 22 години, като 2015-2018 съставляват първите четири. Ако тенденцията продължи температурите могат да се повишат с 3-5 градуса до 2100 година. Това ще бъде много над 2-та градуса, заложени в Парижкото споразумение. Ако това се случи – Глобалното затопляне наистина може да е краят на човешката цивилизация. Само 1 градус над пред индустриалните световни температури води до убийствени жеги, наводнения, топене на ледници и глетчери, окисление на океаните и унищожаване на коралните рифове. Ако температура се увеличи с 5 градуса до 2100 г. – това ще означава унищожение на сегашната екосистема.

2018-та все пак е малко по-студена от предишните 3 години, но това не означава, че тенденцията е за спиране на затоплянето, а се дължи на различни фактори. Един от тях феноменът La Niña, който е свързан с по-ниски от средните температури на повърхността на морето. Изследователите предвиждат, че по-слабия El Niño се очаква да се образува в началото на 2019 г., което може да направи следващата година по-топла от тази.

Най-лошото предстои
Въпреки това дългосрочната тенденция на затопляне е продължила през 2018 г. и учените посочват повишаването на морското равнище, окисляването на океана и намаляването на ледниковия слой като примери за изменението на климата. Освен това концентрацията на парникови газове са на рекордни нива.

В доклада на Световната метеорологична организация се споменават някои от значимите събития от 2018 г., причинени от измененията в климата. В индийския щат Керала повече от пет милиона души са били засегнати от наводнения. По същия начин в Япония стотици хора бяха убити от наводнения. Имаше и топлинни вълни в големи части на Европа, включително в Обединеното кралство, водещи до горски пожари на някои места, включително в Скандинавия. През юли и август имаше рекордни високи температури на север от арктическия кръг. Хелзинки видя 25 последователни дни с температури над 25 ° С. Горските пожари в САЩ, Гърция и други държави са неизброими.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама

Leave a Comment
Сподели
Публикувано от
Редакция Нова Вест

Скорошни постове

  • България

Какво да купите за подарък за Деня на Майката?

Празнуването на Деня на Майката може да се проведе по много различни начини, но е…

преди 1 месец
  • Спонсорирани

Мъжките суичъри в дамските тоалети – вижте защо са толкова популярни

Суитшъртите са толкова удобни и универсални дрехи, че може би ще искате да имате няколко…

преди 2 месеца
  • Спонсорирани

Пазарувай от вкъщи бързо и удобно

Развитието на дигиталния свят бележи промени в редица аспекти от живота на хората и предоставя…

преди 2 месеца
  • Спонсорирани

Маркучи за въздух: Какво трябва да знаем и как да изберем?

Маркучите за въздух са важен компонент, който има множество индустриални и домашни приложения. Те са…

преди 4 месеца
  • Спонсорирани

Обувки за детската градина: Осигурете комфорт и безопасност за вашето дете

Като родители ние винаги искаме най-доброто за нашите деца, особено когато става въпрос за тяхното…

преди 10 месеца
  • Спонсорирани

Защо да наемем компактна кола за краткосрочно пътуване

Наемането на автомобил за кратко пътуване предлага редица ползи, особено когато разполагаме с ограничено време,…

преди 10 месеца