Търсят се 3000 желаещи за армията

149

Най-малко 3000 мераклии на възраст до 28 години се надяват да привлекат в армията ни до 10 месеца благодарение на националната кампания „Бъди войник“.

Тя ще обхване всички областни центрове плюс градове с традиции като Карлово, Асеновград и Свищов, обясни зам.-началникът на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев, съобщават от Министерството на отбраната. Идеята е чрез показ на най-нова и модерна техника и обстойно разясняване на предлагания социален пакет да бъде попълнен поне част от недокомплекта в различните видове въоръжени сили, като най-тежко е положението в сухопътните войски.

Там недостигът гони 30 процента от редническия и сержантски състав, през м.г. само в старозагорската Втора тунджанска механизирана бригада от обявените 208 вакантни места са били попълнени едва 76.

Генерал –лейтенант Илиев напомни, че след промените в законодателството служещите като редници и сержанти могат да сложат и офицерски ромбове на пагоните си ако имат висше образование или завършат пълния курс на военния университет.

Постъпващите подписват договор за минимум 3 години служба, те могат да останат в униформа максимум до навършването на 46-годишна възраст. Стартовата заплата за редниците от началото на 2019 година е около 900 лв, като към тези пари се дават и бонуси за наряди, командировъчни и транспортни.

Няма ограничения за дамите, които биха искали да служат под пагон, в момента близо 13 на сто от военните в България са от по-нежната половина на човечеството.За пръв път от близо десетилетие през 2018 –а е констатирано положително развитие на състава, коментира зам.-началникът на отбраната: при 800 новоприети напуснали малко под 700 души.

Все още има и недостиг от офицери, надеждата е това да бъде поправено до 2-3 години.

Едва по 1-2 мераклии за пагон има за всяко вакантно място, за разлика отпреди 5-6 години, когато броят на кандидатите сериозно надхвърлял обявените бройки,призна генерал-лейтенант Илиев.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама