Социалните мрежи премахват 72% от съдържанието, пораждащо омраза

53

Европейската комисия представи днес поредната оценка за спазването на правилата за противодействие на речта на омразата онлайн, предаде пресслужбата на институцията.

Дружествата онлайн анализират 89% от посоченото съдържание в рамките на 24 часа, а 72% от съдържанието, което се смята за незаконни изказвания, пораждащи омраза, се премахва, в сравнение със съответно 40% и 28% през 2016 г., когато беше въведен Кодексът на поведение за изказванията онлайн, съобщи пресслужбата на Европейската комисия. Дружествата обаче трябва да подобрят обратната информация за потребителите.

Неотдавнашната оценка потвърждава, че технологичните дружества предприемат бързи действия спрямо расистки и ксенофобски изказвания, пораждащи омраза, за които са уведомени. Те обаче трябва да подобрят обратната информация за потребителите, които уведомяват за съдържание, и да увеличат прозрачността за подадените сигнали и отстраненото съдържание.

Те премахват незаконното съдържание все по-бързо, но това не води до прекомерно премахване. процентът на премахване на съдържание доказва, че дружествата продължават да извършват анализ, който зачита свободата на словото. Освен това благодарение на Кодекса са били създадени партньорства между организациите на гражданското общество, националните органи и технологичните платформи с цел повишаване на осведомеността и за образователни дейности.

През 2018 г. четири нови дружества решиха да се присъединят към Кодекса: „Гугъл+“, „Инстаграм“, „Снапчат“, „Дейлимоушън“. Днес френската платформа за игри „Уебедиа“ (jeuxvideo.com) също обяви, че ще участва.

Вера Йоурова, комисар по въпросите на правосъдието, потребителите и равнопоставеността между половете, заяви: „Незаконните изказвания онлайн, пораждащи омраза, са не само престъпление, но и заплаха за свободата на словото и демократичното участие. През май 2016 г. лансирах Кодекса на поведение за изказванията онлайн, пораждащи омраза, защото бяха необходими спешни мерки за справяне на това явление. Днес, две години и половина по-късно можем да кажем, че беше намерен правилният подход и беше установен стандарт в цяла Европа за преодоляването на този сериозен проблем, като в същото време се запазва непокътната свободата на словото“ .

Решението за борбата с расизма и ксенофобията определя като престъпление откритото подбуждане към насилие или омраза, насочено срещу група хора или член на група, определена по отношение на раса, цвят на кожата, вяра, произход, национална или етническа принадлежност. Изказванията, пораждащи омраза, се възприемат като престъпление, когато се извършват онлайн. Преди три години Еврокомисията, „Фейсбук“, „Майкрософт“, „Туитър“ и „ЮТюб“ представиха правила (кодекс) за противодействие на незаконните изказвания онлайн, пораждащи омраза.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама