Крими

Задържаните за изнудване полицаи искали да им носят подкупа направо в РПУ-то (ВИДЕО)

На четиримата арестувани полицаи от Четвърто РПУ в София ще бъдат повдигнати обвинения за търговия с влияние и изнудване. Това заявиха от държавното обвинение на специален брифинг по случая.

Разследващите потвърдиха първоначалните съмнения, че групата арестувани служители от сектор „Икономическа полиция“ на районното управление е била оглавявана от началника на звеното и в нея са влизали поне още трима опитни служители, предаде bTV след съвместния брифинг на спецпрокуратурата и „Вътрешна сигурност“ на МВР.

Групата е действала от началото на 2017 г. Разследването обаче започва в края на миналата година, след като търговец подава сигнал в прокуратурата. От МВР определиха действията на задържаните полицаи като изключително арогантни.

Последният поискан подкуп всъщност е предаден в самото РПУ. Офицерите са поискали 2000 евро, но всъщност са получили само 2000 лв. Участниците в групата показвали доста охолен живот, носели са скъпи часовници, карали са автомобили за десетки хиляди лева. Основно са рекитирали собственици на наргиле барове, автокъщи и скъпи магазини.Четиримата били задържани в районното при получаването на въпросните 2000 лв. от търговец за такса „Спокойствие“. „Става дума за десетки търговци, които са плащали за своето спокойствие“, уточни ръководителят на спецпрокуратурата Димитър Петров.

„Както знаете всички обвиняеми напоследък, решават да обявят как са натопени, как парите са подхвърлени. България се превърна в държавата на подхвърлените пари. Една от защитните версии на задържаните лица е, че ръцете му са „светнали“, защото не е пипал парите, а му е била връчена химикалка, обработена с фосфоресциращо вещество“, коментира Димитър Петров, административен ръководител на Софийска прокуратура.

„Йерархията на групата следва йерархията на МВР като началник-сектора се явява и ръководител на групата и неин организатор. Добрата новина е, че 1/3 от личния състав на този сектор не са се поддали на опитите на групата да членуват в нея или да оцапат ръцете си“, каза Ангел Кънев, наблюдаващ прокурор.

Държавното обвинение ще иска най-тежката мярка – задържане под стража.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама

Leave a Comment
Сподели
Публикувано от
Редакция Нова Вест

Скорошни постове

  • България

Фирмата, замесена в скандала с бития пациент, взела милиони по време на служебните правителства

хранителната фирма „Брадърс Секюрити“, чиито служители бяха замесени в скандала с бития мъж, който по-късно…

преди 4 дни
  • Лайфстайл

Алла Пугачова е в много тежко и се нуждае от специално лечение

Известният шоумен и приближен на певицата Стас Барецки свидетелства, че състоянието на Пугачова е много…

преди 4 дни
  • Любопитно

Днес е голям световен празник. Ден на риболова

Официално 27 юни се чества за Световен ден на риболова от 1985 г. по решение…

преди 4 дни
  • Бизнес

Шефа на БНБ: Влизането в еврозоната е политическо решение, у нас сега такова липсва

Преди Хърватия да влезе в еврозоната, ние бяхме с по-добър кредитен рейтинг от тях, сега…

преди 4 дни
  • Свят

Руснаците се завряха се и в канализацията, но не успяха да превземат този град

"Дори промъкването през водопроводните тръби не помага на руските войски да превземат Часов Яр", пише Forbes…

преди 4 дни
  • Спорт

Тартор на Сектор „Б“ и още 13 левскари бяха осъдени

Феновете на Левски, които организираха протест срещу собственика Наско Сираков и забавиха началото на домакинския…

преди 4 дни