България

5-годишно дете почина след усложнение при грип

5-годишно дете в Благоевград е починало след усложнение при грип, прераснал в пневмония.

Това каза пред „Фокус“главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. „Все още нямам информация, кога е настъпила пневмонията при 5-годишното дете, което почина. Все още чакам информация, но много бързо се е развила болестта. То е било много добре гледано дете и е нямало никакви заболявания или утежняващи фактори“, подчерта д-р Кунчев.

Към момента мога да дам кажа само, че е грип с усложнения на пневмония, понякога тези усложнения са много бързи и много тежки, в рамките на 24 до 48 часа и стават несъвместими с живота, с тежка дихателна недостатъчност и съответно завършва със смърт“, обясни д-р Кунчев.

„Хората трудно могат да се предпазят от пневмония, защото симптомите са същите, като тези на грипа. Те лесно се разпознават – температура, отпадналост, главоболие, кашлица и т.н. За пневмония може да мислим, когато тези симптоми не отшумяват след 2-3 дни, а напротив когато се задълбочават и картината става все по-тежка. Тогава може да се притесним за усложнение и съответно за пневмония, макар че може и да се окаже, че не е пневмония. Така например тази година при малките деца има доста отити на средното ухо, така че няма смисъл пациента сам да си поставя диагноза“, заяви главният държавен здравен инспектор, пише faktor.bg.

Той подчерта, че това не е работа на пациента и той не бива да се самолекува,а при неотшумяващи симптоми, задължително трябва да се потърси лекарска помощ.

„Много трудно може да се предпазим от грип, защото той се предава много лесно и бързо, затова не мога да кажа да се стои 2-3 седмици вкъщи, защото това е възможно при много малко хора. Разбира се, ваксинацията, ако сме я направили навреме още октомври, ноември или декември е най-сигурното предпазно средство, но за съжаление, това е много рядко използвано в България, едва 4-5% от населението се имунизира. Другото, което може да направят хората, за да се предпазят е поддържане на едно добро общо състояние и да се ограничават контакти с болни хора, но при грипа всичко това е много трудно изпълнимо“, посочи още лекарят.

Три нови области обявяват грипна епидемия от вторник – Пловдив, София-област и Варна. Така райони с висока заболеваемост у нас стават общо 12. Грипна епидемия вече бе обявена в областите Перник, Пазарджик, Смолян, Стара Загора, Хасково, Ямбол, Бургас, Шумен, Добрич и Силистра.
Повече 600 училища са в грипна ваканция, като броят им се очаква да се увеличи.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама

Leave a Comment
Сподели
Публикувано от
Редакция Нова Вест

Скорошни постове

  • Любопитно

„Действал е като агресивен телбод“ – ученият Майкъл Коутс за новооткрити останки на праисторическо същество

Открити са вкаменелости на същество, за което се смята, че е живяло преди динозаврите, информира…

преди 19 часа
  • Любопитно

Бързо, лесно и вкусно – рецепта за кайсиеви кексчета с бадеми и маскарпоне

Как да приготвим кексчета с кайсии, бадеми и маскарпоне? Необходими продукти: 1 бакпулвер 1 ч…

преди 20 часа
  • Крими

Телефонните измами продължават – арестуван е мъж в Пловдив

63-годишен мъж е обвинен в телефонна измама, чрез която е получил 5300 лева от възрастна…

преди 20 часа
  • Крими

Задържан е мъж, откраднал диамантен пръстен в центъра на София

52-годишен мъж е обвинен в кражба на пръстен на стойност 16 200 лева. На 29.06.2024…

преди 20 часа
  • Свят

Разпуска се ислямистката групировка „Джемаа Исламия“

Днес беше обявено разпускането на ислямистката групировка "Джемаа Исламия", обвинявана за смъртоносните бомбени атентати на…

преди 21 часа
  • България

Фармацевти в Добрич излязоха на протест

В област Добрич настана смут. Фармацевти излязоха на протест. Аптеките преустановиха дейност с пациенти в…

преди 21 часа