Грипна епидемия е обявена в 4 области у нас

72

Грипна епидемия вече е обявена в 4 области – Стара Загора, Бургас, Силистра и Шумен. Очаква се епидемия да бъде обявена и в Русе.

В Бургаска област учениците излязоха в грипна ваканция вчера, а в Старозагорска и в Шуменска учебните занятия се прекратяват от днес до петък включително. В Силистренска област засега няма обявена грипна ваканция, пише „Дневник“.

Средно заболеваемостта в засегнатите области е 230-270 болни на 10 хил. души. Има и такива с 350-450 души. Грипна епидемия се обявява при поне 200 болни на 10 хил. души. Увеличава се броят на болните и в градовете Русе, Ямбол, Перник и Пазарджик, където също има опасност да бъде обявена епидемия.

Държавният главен инспектор Ангел Кунчев коментира обстановката в ефира на Би Ти Ви. „Най-голямата грешка е подценяването при грипа. Хората ходят на работа и заразяват колегите си. Много често в детската градина колегите влизат в разправии с родителите. Не е добре да вкараш болно дете в градина или ясла. Предаването на грипа е толкова бързо, че няма нещо, което да спре епидемия“, заяви той. По думите му антибиотикът не помага на вирусната инфекция, а добре трениран млад организъм може да се справи с грипа до седмица. „Ако тези симптоми се задържат повече, имаме нужда от лекар. Не е невъзможно смъртни случаи от грип“, добави той.

Страната обаче все още е в предепидемична обстановка. Препоръчва се болниците да спрат свижданията, а където е възможно, да бъдат открити и грипни кабинети. Спират се женските и детските консултации, както и плановите профилактични имунизации, реимунизации и операции.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама