За Facebook 2018 г. беше катастрофална

42

Ръководителят на Facebook Марк Зукърбърг претърпя огромни загуби тази година. Ако през януари състоянието на бизнесмена бе оценено на 75 милиарда долара, то до средата на декември от тях останаха само 56 милиарда долара, т.е. Зукърбърг загуби около 19 милиарда долара за една година – повече от всеки друг от 500-те най-богати хора в света.

Марк Зукърбърг притежава 13% от акциите на Facebook, а компанията имаше редица сериозни кризи през тази година, включително скандалa с Cambridge Analytica, обвинения лошо управление на комапнията, недоволство от страна на акционерите и въпроси относно неподходящо съдържание в социалната мрежа, пише forbes.

На 25 юли цената на акциите на Facebook падна с повече от 20%, след като компанията разочарова инвеститорите с доклада си за печалбата през второто тримесечие. Естествено, размерът на капитала на Марк Зукърбърг веднага рязко намаля.

В момента, когато акциите на социалната мрежа спаднаха до най-ниската точка на 24 ноември, собственият капитал на Зукърбърг съставляваше приблизително 52 млрд. долара. Сега стойността на акциите се възстановява и, според списание Money, по последни сметки годишните загуби може да възлязат на около 15 милиарда долара.

Наскоро главният изпълнителен директор на Salesforce Марк Бениоф сравни използването на Facebook с пристрастяването към никотина. В интервю пред MSNBC той посочи, че социалната мрежа е „новата цигара“ и добави, че има ефекти върху обществото, подобни на пушенето.

Акциите на другата социална мрежа – Twitter – също спаднаха с почти 7%, след като компанията заяви, че разследва необичаен трафик, който може да се дължи на хакери.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама