Какво депресира 5 милиона германци

53

Повече от 320 милиона души по света страдат от депресии. В Германия засегнатите са около 5,3 милиона – годишно. Какво трябва да знаем за това заболяване и какви са последиците от него?

Германската фондация за подпомагане на болните от депресия публикува актуалните данни за 2018 година. За нуждите на съответното изследване са били интервюирани 5 хиляди души на възраст между 18 и 69 години. 84 процента от тях са заявили, че депресията ги е лишила напълно от социален живот, 72 на сто от анкетираните се чувстват изолирани, а при 45% проблемите са довели до раздяла с интимния партньор, пише DW.

„Големият брой раздели показва колко неразбрана остава депресията като заболяване“, казва председателят на фондацията Улрих ХегерлСпоред Световната здравна организация (СЗО), 322 милиона души по света страдат от депресия – около 4,4 процента от цялото население на Земята. В Германия годишно биват регистрирани 5,3 милиона случая на депресивни разстройства.

Снимка: Pixabay

Какви са типичните симптоми?

За да се установи дали някой страда от депресия, симптомите трябва да са налични повече от две седмици. При това не говорим само за потиснато настроение. Хората, страдащи от депресия, често са неспособни да изпитват удоволствие, те са постоянно уморени и имат проблеми със съня.

„Страдащите от депресия не могат да спят, въпреки че изпитват крайно изтощение. Нарушения на апетита със загуба на тегло, усещане за безнадеждност и самоубийствени мисли са част от най-често срещаните симптоми. Състоянието на депресия се различава значително от други афективни разстройства като тъга или стрес“, казва Хегерл, който ръководи и Клиниката по психиатрия към университета в Лайпциг.

Германската фондация за подпомагане на болните от депресия предупреди, че липсата на знания за тази болест е довела до стигматизирането ѝ в обществото. Според данните от проучването, 56 процента от хората смятат, че неправилният начин на живот може да причини депресия, а около 30 на сто отдават заболяването на слабия си характер. На работното място и в семейството, между приятелите и роднините – навсякъде има съществен недостиг на информация, когато става дума за депресия.

Промените, които настъпват в човека, могат да имат разрушително въздействие върху взаимоотношенията, поради което депресията „често е причина, а не следствие за конфликтите между партньорите“, добавя Хегерл. Най-често роднините се чувстват неспособни да се справят адекватно със засегнатите и техните проблеми. Изследването установява, че 73 процента от роднините изпитват чувство на вина и отговорност заради страданието на свой близък.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама