Заловиха 7 тона незаконна риба

blank
Снимка: Пресцентър, МЗХГ

Над 440 проверки извърши агенцията по рибарство за последната седмица, повече от 7 т риба е иззета през годината.

Около Никулден упражняваме засилен контрол за нерегламентиран риболов и продажба на риба на водоеми, тържища и пътища за Никулден, съобщават от пресцентъра на Министерството на земеделието и храните.

Проверяват се водни обекти, търговската мрежа и пътищата за нерегламентиран улов, превоз и търговия с риба и рибни продукти.

С актове и констативни протоколи са иззети 1750 м мрежи и 523 кг риба, от която са дарени 340 кг от видовете шаран и каракуда. Останалата риба е пусната обратно във водоемите.

blank
Снимка: Пресцентър, МЗХГ

До края на ноември за 11-те месеца на годината самостоятелно и съвместно с представители на други държавни органи инспекторите на ИАРА извършиха общо 17 700 проверки на територията на страната –  във вътрешни водоеми, по Черно море и река Дунав, в търговската мрежа и по пътищата на страната.

Установени са 1070 нарушения със 764 издадени наказателни постановления.

Иззетата риба е над 7 тона, от която по-голямата част е върната във водоемите, а 1300 кг са дарени.

Иззети са и над 80 000 метра незаконни риболовни мрежи.

blank
Снимка: Пресцентър, МЗХГ

През текущата година ИАРА е извършила повече проверки, в сравнение с предходната година. Същевременно според анализите на агенцията, се очертава положителна тенденция за намаляване броя на нарушенията, което се приема като показател за добрия превнативен ефект на засиления контрол.

През 2017 г. са извършени 16 745 проверки при установени  1 172 административни нарушения, за които са издадени 986 наказателни постановления. Иззети са 117 200 метра мрежи и 13 500 кг риба, от която 6 000 кг е дарена, а останалата – върната във водоемите.

Интензивният контрол по язовирите, речните и морски акватории, търговската мрежа и пътищата продължава и в момента.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама

реклама

реклама