Най-веселото гробище на света (Снимки и видео)

blank
Снимка: mybestplace.com

Най-веселото гробище в света се намира в северната ни съседка, то привлича туристи и помага да се преодолее страхът от смъртта.

Румъния е нещо много повече от страната на Граф Дракула. Тук откриваме научно-фантастични паркове в подземни солни мини, ефирен водопад, падащ върху необикновен зелен мъх, както и пътища с драматично остри и опасни завои (като например трансфъгърашкото шосе), които могат буквално да изправят косите ви, obekti.bg.

blank
Снимка: mybestplace.com

Тук откриваме и т.нар. Весело гробище (Cimitirul Vesel).

Това е едно наистина уникално място. Сгушено в малкото селце Сапънца, гробището е изпъстрено с надгробни плочи, които са истинско произведение на изкуството. Те са изработени от дъбово дърво, а на всяка една от тях е изобразен покойникът.

blank
Снимка: mybestplace.com

В образа са преплетени детайли от живота му – професия, любимо занимание, навици. Друга особеност на тези надгробни плочи е, че съдържат епитаф, който разкрива както добрите черти от характера на починалия, така и неговите недостатъци.

blank
Снимка: mybestplace.com

Ако приживе покойникът е обичал да пийва повече, да ходи по жени и т.н. това задължително ще е отразено в епитафа. Явно този черен хумор не смущава жителите на Сапънца, защото от близо 100 години Веселото гробище на Сапънца има подобни плочи.

Например:

Покойният беше заклет пияница и досадник. Постоянно досаждаше на съседите, докато не го блъсна кола за радост на цялото село.

Или…

Под този тежък кръст,
лежи бедната ми тъща…

Моля ви, не я будете,
защото ще се върне вкъщи
и пак ще ме критикува.
Но аз ще се държа добре
и тя няма да се върне от гроба.
Стой си там, моя скъпа тъще!

blank
Снимка: mybestplace.com

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама

реклама

реклама