Брансън: Пращаме хора в космоса още преди Коледа

blank

Британският милиардер Ричард Брансън обяви, че неговата компания Virgin Galactic е на прага на впечатляващо постижение – изпращането на хора в космоса още през тази година.

По думите на Брансън това трябва да стане преди настъпването на предстоящата Коледа, или с други думи – през идните 3 седмици, пише profit.bg.

Предприемачът изрази пред CNN сериозна увереност, че неговата компания за космически туризъм ще успее да постигне поставената цел в срок.

„Имаме брилиантна група астронавти, които буквално вярват на 100% в проекта, давайки всичко то себе си”, казва той.

Първите тестови полети в космоса ще се осъщестяват от тестови пилоти, без да има други хора на борда. Брансън посочва, че лично той ще бъде първият космически турист. Така, ако всичко мине по вода, компанията ще започне да предлага на широката публика космически екскурзии.

Брансън няма да лети на първите тестови полети, въпреки че има голямо желание, а след като се установи, че технологията работи по план. „Тези пилоти са невероятно смели хора”, казва той.

Космическият кораб на Брансън е на име SpaceShipTwo. Досега технологията е тествана на Земята на ниски височини, като първите няколко полета в космоса ще бъдат „тези, които са опасни”.

Пилотите управляват совалката при скорост от 3.7 хил. км/час, ускорявайки до максимална скорост за 8 секунди, казва Брансън.

По-рано през тази година компанията на британския милиардер възстанови тестовите си полети.

Ако Virgin Galactic успее да излезе в космоса преди края на тази година, това ще изведе Брансън с едни гърди напред спрямо основните му конкуренти в лицето на Джеф Безос и Илон Мъск. Безос основа през 2000 г. компанията Blue Origin, която също планира да оперира космически туризъм.

От друга страна, SpaceX на Илон Мъск е преуспяваща компания, която се фокусира върху изстревалнията на товари и сателити в космоса, но също има собствени планове за космически туризъм. При компанията на Мъск обаче нещата стоят доста по-визионерски, тъй като милиардерът мечтае хората да колонизират Марс.

„Сигурността е единственото, което има значение, ако ще пращате хора в космоса. Така че никой от нас не се състезава да бъде първи”, казва Брансън, добавяйки все пак, че Virgin Galactic ще бъдат първи.

„Илон прави необикновени неща. Ние се надяваме да направим необикновени неща. Джеф, сигурен съм, ще прави необикновени неща”, казва Брансън. „Търсенето на космическо пътишестване, независимо дали говорим за сателити, пращане на хора в космоса, е огромно… Предстоят вълнуващи времена”, казва предприемачът.

Новата совалка на Virgin Galactic е подобрена спрямо модела от 2014 г., който се разби по време на тест, убийваки единия от двамата пилоти.

Брансън признава, че този инцидент е провокирал съмнения в него дали да продължи да преследва рискованите си бизнес цели. Компанията обаче получила голяма подкрепа, включително от клиенти, които резервирали билети за космически тур на цени между 200 хил. и 250 хил. долара.Идеята на цялото начинание е туристите да изпаднал в безтегловност за няколко минути, както и да видят ясна гледка към Земята от космоса.

Засега не е ясно кога Virgin Galactic ще бъде напълно готова да оперира космически туризъм.

Брансън е известен с това, че поставя срокове, които не се изпълняват. Virgin Galactic разработва SpaceShipTwo от 2004 г., като тогава посочи, че комерсиалните полети ще започнат през 2007 г. 11 години по-късно компанията все още работи, за да изведе своите 600 клиенти в космоса.

„Космосът е трудна работа”, казва милиардерът, посочвайки, че става дума за сериозна наука.

„Очевидно с удоволствие ще опровергая критиците ни, като съм уверен, че преди Коледа ще го направим. Веднъж когато сме в космоса, очевидно ще трябва да направим известен още брой тестови полети”, добавя той.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама

реклама

реклама