Майките се прибират вкъщи, всички са доволни

blank
Кадър: Nova

Спорните текстове от Закона за личната помощ бяха преработени спешно на извънредна среща в парламента късно снощи. Така беше постигнат консенсус между управляващите и майките на деца с увреждания.

В срещата участваха депутати, експерти от две министерства, омбудсманът Мая Манолова, предаде БНТ.

След извънредната среща при премиера в сряда майките получиха уверение, че някои текстове от Закона за личната помощ ще бъдат преработени. Днес работна група се събра по спешност в парламента, за да намери решения по спорните моменти.

„Постигнахме консенсус. Всички са удовлетворени от текстовете, които направихме, с последните забележки, които имаше по тях. Смятам, че оттук нататък не трябва да има повече несъгласие.“ – коментира председателката на парламентарната Комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова, цитирана от dnes.bg.

Майките и омбудсманът настояха парите, предвидени за лична помощ през идната година, да се прехвърлят от централния бюджет в този на социалното министерство.

„Опита да се лимитира една социална подкрепа с определена сума пари, аз лично виждам за първи път. Слава Богу, че се разбрахме, че това няма да се случи!“ – заяви Мая Манолова.

„Това, за което получихме обещание е, че според индивидуалните нужди на всяко дете и лице с увреждане ще получи необходимите часове. И няма да има отказ от кметовете, защото няма пари. Няма да има листа на чакалите.“ – поясни Вера Иванова, майка от инициативата „Системата ни убива“.

„Тези 71 милиона, които са предвидени за личната помощ, те са по Закона за държавния бюджет вече в МТСП.“ – подчерта Весела Одаджиева, също майка от инициативата.

Предвижда се парите за личната помощ да се отпускат от Агенцията за социално подпомагане.
На петъчното си заседание социалната комисия в парламента ще разгледа закона на второ четене.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама