България

Зимата ни връхлита, жълт и оранжев код в цяла България

От днес вечерта зимата започва в повечето райони на Северна и Източна България, където е обявен жълт код за снеговалежи и виелици.

В тези райони се очакват и значителни валежи – около 25-35 л/кв.м. В Западна България се очаква да започне да вали днес следобед дъжд, който през нощта ще премине в сняг. В сряда вече ще вали над цялата страна в повечето райони мокър сняг, а температурите рязко ще се понижат и дневните ще бъдат между 1 и 5 градуса.

Жълт код заради валежи от сняг и дъжд, както и силни ветрове, е в сила за 19 области в Северна, Източна и част от Южна България, съобщава „Дарик“.

Снимка: meteo.bg

В областите Видин, Монтана, Враца и Плевен още в нощта срещу сряда дъждът ще премине в сняг и през деня в сряда ще започне натрупването на снежна покривка с дебелина между 5 и 15 см.

В областите Ловеч, Габрово, Велико Търново, Търговище, Русе, Разград, Силистра, Шумен, Добрич, Варна в сряда през деня също ще започне натрупването на снежна покривка с дебелина между 5 и 20 см. Ще се усили североизточният вятър и ще има виелици и навявания.

В областите Бургас, Ямбол и Сливен се очакват значителни валежи от дъжд – между 25 и 35 л/кв.м. С бързото понижение на температурите дъждът ще преминава в сняг. Значителни валежи от дъжд се очакват и в областите Кърджали и Хасково.

В четвъртък валежите на места ще продължат и ще застудее още. Сутрешните температури ще бъдат между минус 8 и минус 4 градуса, а дневните между минус 3 и 0 градуса.

И в петък съществена промяна на времето не се очаква – зимата ще се застои заедно със снежната покривка. Ще вали сняг предимно в Северна и Източна България, там ще бъде доста студено – сутринта температурите се очаква да паднат до минус 12 градуса, а дневните ще бъдат до около минус 5 градуса. В Западна и Южна България ще бъде малко по-топло – сутринта около минус 5 – минус 7 градуса, следобед между минус 1 и 3 градуса.

Декември месец, както и първият почивен ден ще започне с ниски температури, но без валежи. Времето слабо ще омекне, в неделя слънцето повече ще се показва. Сутрешните температури ще бъдат между минус 10 и минус 5 градуса, а дневните между 0 и 6 градуса.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама

Leave a Comment
Сподели
Публикувано от
Ралица Петкова

Скорошни постове

  • Спонсорирани

Прогнози за интериорния дизайн през 2025 г.: какво да очакваме?

С всяка година интериорният дизайн се променя и развива, като носи нови тенденции и концепции…

преди 7 дни
  • Спонсорирани

Какви документи са необходими за данъчна оценка на имот?

Данъчната оценка на имот е процес, който се изисква при различни сделки или административни процедури,…

преди 7 дни
  • Спонсорирани

Пантофи за детска градина, които всяко дете ще хареса: най-добрите модели

Пантофите за детска градина са неразделна част от ежедневието на всяко дете. Те не само…

преди 1 месец
  • Любопитно

Съвсем малка е вероятността да бъде открит живот в Млечния път

Възможността да не сме единствените разумни същества във Вселената винаги е интригувала света. Какво ще…

преди 2 месеца
  • Любопитно

Как слънчевата радиация влияе на Земята?

Доколко животът на Земята се влияе от слънчевата радиация? Ново проучване доказа въздействието на електромагнитните…

преди 2 месеца
  • Свят

Ще се прекрати ли системата all inclusive в Турция?

Една от любимите дестинации на българи може би вече няма да е толкова привлекателна. Отново…

преди 2 месеца