Светът е заплашен от едновременни и комбинирани катаклизми

53

До края на века някои райони на света могат да се сблъскат с множество климатични бедствия, случващи се по едно и също време, от горещини до пожари, като се премине през наводнения.

Това показва ново изследване на специалистите от Хавайския университет, предаде Франс прес, цитиран от clubz.bg. Понякога тези бедствия може да са шест едновременно.

„Човечеството ще се изправи пред комбинираните катастрофални последици на няколко климатични рискове, които си взаимодействат помежду си“, казва един от авторите на изследването Ерик Франклин. „Те се случват и сега и нещата ще продължат да се влошават“, предупреждава експертът.

Емисиите на парникови газове в основата на климатичните промени са вече отговорни за покачването на температурата на планетата. В по-сухите райони това може да доведе до суша и дори до катастрофални пожари. В по-влажните зони дъждовете и наводненията се умножават, докато супербурите се образуват над затоплените океани.
В изследването се предупреждава за риск от „каскадно вилнеене“ на природните бедствия.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама