България

Инструкция за разпознаването на камикадзета се появи в интернет

Инструкция за охраната на община Пазарджик, която служи за разпознаването на евентуални „камикадзета“ на публично място, се появи в една от страниците на „Фейсбук“.

Според документа, подписан от служителя по сигурността на информацията в кметската администрация Николай Николов и утвърден от кмета на общината Тодор Попов, признаците, по които могат да бъдат разпознати подобни опасни“елементи“, са неуместно поведение, вдървена походка, потене, раздразнителност, тикове, неспокойно поведение.

„Камикадзета“ могат да бъдат разпознати и по дишането, по втренчения напред поглед. Те също така могат да шепнат молитви, да носят големи раници или чанти, ръцете им да са прибрани в дрехи или раници, а за мъжете-камикадзета характерен белег е гладко избръсната бяла кожа. Коментарите под текста, „светнат“ във Фейсбук, са повече от комични, а по-просветени предполагат, че най-вероятно инструкциите са били разписани още по времето на борбата с бурките. Не е ясно дали в момента правилата се съблюдават така, както са указани.

В официално становище изготвилият инструкцията Николай Николов служител по сигурността на информацията в Община Пазарджик обяснява, че тя е изготвена във връзка с Общински план за противодействие на тероризма, който е приет с Решение N:21 /28.02.2018 год. и съгласуван с компетентните органи. Планът е изготвен в отговор на устойчиво нарастване нивата на терористична заплаха в глобален мащаб, в изпълнение на изискванията на чл.5 от Закона за управление и функциониране на системата за защита на националната сигурност и чл.6,ал.3 от Закона за противодействие на тероризма.

Той е и в съответствие със Стратегията за национална сигурност на РБългария, приета с решение на Народното събрание от 25.02.2011г. Инструкцията е изготвена с цел да подпомага и повишава способностите на служителите в Центровете за услуги на гражданите за идентификация на проблемни лица. Тя е част от набор на документи, има подпомагаща функция и е само за вътрешна информация.

Задачите и отговорностите на компетентните институции по противодействие на тероризма и овладяване на последствията от терористични актове произтичат от Закона за противодействие на тероризма, нормативни документи, уреждащи тяхната дейност, взаимодействието им с други държави и недържавни субекти, пише по-нататък в становището на Н.Николов. Министерства, ведомства и органите на местната власт изпълняват задачите си съгласно своите планове за действие, заповедите и разпорежданията на съответните ръководители.

Една от отговорностите на кмета на общината е да организира и ръководи защитата на населението при терористична дейност на територията на община Пазарджик и да организира,координира и провежда превантивни мерки за недопускане или намаляването на последиците от терористични действия.

Как точно тази инструкция, която е за вътрешна информация, обаче е попаднала в социалните мрежи като „любопитка“, никой не коментира. Всъщност, няма нищо нередно в документа, който нагледно дава разяснения на гражданите как да се пазят от евентуални терористи предвид атаките, ставащи в различни точки по света.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама

Leave a Comment
Сподели
Публикувано от
Ралица Петкова

Скорошни постове

  • Спонсорирани

Прогнози за интериорния дизайн през 2025 г.: какво да очакваме?

С всяка година интериорният дизайн се променя и развива, като носи нови тенденции и концепции…

преди 2 дни
  • Спонсорирани

Какви документи са необходими за данъчна оценка на имот?

Данъчната оценка на имот е процес, който се изисква при различни сделки или административни процедури,…

преди 2 дни
  • Спонсорирани

Пантофи за детска градина, които всяко дете ще хареса: най-добрите модели

Пантофите за детска градина са неразделна част от ежедневието на всяко дете. Те не само…

преди 1 месец
  • Любопитно

Съвсем малка е вероятността да бъде открит живот в Млечния път

Възможността да не сме единствените разумни същества във Вселената винаги е интригувала света. Какво ще…

преди 2 месеца
  • Любопитно

Как слънчевата радиация влияе на Земята?

Доколко животът на Земята се влияе от слънчевата радиация? Ново проучване доказа въздействието на електромагнитните…

преди 2 месеца
  • Свят

Ще се прекрати ли системата all inclusive в Турция?

Една от любимите дестинации на българи може би вече няма да е толкова привлекателна. Отново…

преди 2 месеца