България

Откриват нов участък от магистрала „Струма“, вижте кога (ВИДЕО)

В началото на декември ще бъде открит и пуснат за движение участъкът между Кресна и Сандански от автомагистрала “Струма”, съобщи премиерът Бойко Борисов.

Откриването на 24-километровия участък ще бъде съчетано със съвместно заседание на българското и македонското правителство, стана ясно след срещата на българския премиер с македонския му колега Зоран Заев. Двамата обсъдиха сътрудничеството между държавите и отчетоха ръст от 12 процента в търговския обмен. Работи се по отварянето на нови гранични пунктове, сред тях на Делчево- Невестино и при Симитли. Развива се и проектът за жп линия София- Скопие, както и за газова инфраструктура от разпределителния център в Петрич по посока Струмица, пише БЛИЦ.

Припомняме, че АМ „Струма” е част от Трансевропейската магистрала (ТЕМ) Север – Юг и Четвърти Трансевропейски транспортен коридор. Автомагистрала „Струма“ е основен маршрут на движение в посока София – ГКПП „Кулата” по първокласен път І-1 /Е-79/. Проектирането и изграждането на Лот 3 на АМ „Струма“ е основният проект, заложен в приоритетна ос 2 на ОПТТИ 2014-2020 година, съфинансиран от Кохезионния фонд на ЕС. Лот 3 на АМ „Струма“ (Благоевград – Сандански) е разделен на три подучастъка – Лот 3.1 от Благоевград до Крупник, Лот 3.2 между Крупник и Кресна и Лот 3.3 от Кресна до Сандански. Лот 3.3 на автомагистрала „Струма“ обхваща отсечката от гр. Кресна, км 397+000 по идеен проект, до км 420+624, при който се включва в изградения вече Лот 4. Общата дължина около 23,6 км, със стандартния магистрален габарит А29. В по-голямата си част трасето на автомагистралата се развива успоредно на р. Струма и сега съществуващия път Е-79, който изцяло ще се запази. Има два пътни възела – при с. Струмяни и при гр. Сандански. В участъка има 11 големи съоръжения, четири площадки за отдих, няколко пресичания на местни и селскостопански пътища, както и множество пресичания на инженерни мрежи и комуникации. Проектът е част от Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014-2020 г. Лот 3.3 е с дължина около 23,6 км. За него са предвидени 9 бр. мостови съоръжения с обща дължина от около 980 м, 2 бр. пътни възли, бетонови и стоманобетонови подпорни стени, надлези и подлези. Началото на АМ „Струма” участък Лот 3.3 “Кресна – Сандански” започва при км 397+000. Краят на участъка е при км 420+624. Обща дължина: 23,6 км.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама

Leave a Comment
Сподели
Публикувано от
Ралица Петкова

Скорошни постове

  • Спонсорирани

Прогнози за интериорния дизайн през 2025 г.: какво да очакваме?

С всяка година интериорният дизайн се променя и развива, като носи нови тенденции и концепции…

преди 1 седмица
  • Спонсорирани

Какви документи са необходими за данъчна оценка на имот?

Данъчната оценка на имот е процес, който се изисква при различни сделки или административни процедури,…

преди 1 седмица
  • Спонсорирани

Пантофи за детска градина, които всяко дете ще хареса: най-добрите модели

Пантофите за детска градина са неразделна част от ежедневието на всяко дете. Те не само…

преди 1 месец
  • Любопитно

Съвсем малка е вероятността да бъде открит живот в Млечния път

Възможността да не сме единствените разумни същества във Вселената винаги е интригувала света. Какво ще…

преди 2 месеца
  • Любопитно

Как слънчевата радиация влияе на Земята?

Доколко животът на Земята се влияе от слънчевата радиация? Ново проучване доказа въздействието на електромагнитните…

преди 2 месеца
  • Свят

Ще се прекрати ли системата all inclusive в Турция?

Една от любимите дестинации на българи може би вече няма да е толкова привлекателна. Отново…

преди 2 месеца