Майка и дъщеря от Добрич заплашени от екстрадиция, търсят ги с червена бюлетина

blank
Снимка: ndt1.com

Майка и дъщеря от Добрич може да бъдат екстрадирани в Кипър.

Жените научили за надвисналата заплаха след посещение в КАТ, където станало ясно, че за тях има издадена Европейска заповед за задържане. Причината е, че бившият съпруг на Мария Христова я обвинил, че тя извела детето му от Кипър без необходимите документи, съобщиха от бТВ.

През 2009 г. Мария се омъжила за сърбина Иван Манойлович. Родила им се дъщеря, а след време семейството се установило в Кипър. Бракът им обаче продължил едва няколко години.

По думи на българката двете с дъщеря ѝ били подложени на домашно насилие. По тази причина Мария се върнала в България, завела дело и от 2016 г. официално е разведена. Жената твърди, че си дошли в родината по напълно законен път – с всички документи, с пълномощно, подписано от бащата, с развод и с родителски права.
От завръщането си Мария живее с дъщеря си в Добрич, където тя работи, а детето учи в местно училище. Четири месеца след като се установили в града обаче, бившият ѝ съпруг подал жалба.

Мъжът искал дъщеря им да бъде върната обратно в Кипър, но жалбата му била отхвърлена след проверка от социалните служби.

Две години по-късно обаче Мария и майка ѝ случайно разбрали, че ги издирват.
Мария отишла в КАТ, за да регистрира автомобила си. Там ѝ съобщили, че е обявена за издирване с червена бюлетина от Интерпол и трябва да я отведат до първо районно управление, за да даде показания.

По думи на жената никой не ѝ обяснил за какво я издирват в Кипър, не видяла и никакви документи. Същото се случило месец по-рано и с Дарена – майката на Мария.
От полицията в Добрич обяснили, че жените се издирват от Интерпол с мотив родителско отвличане. Взети са им показания и е уведомена Окръжната прокуратура.

Мария и Дарена се боят, че могат да бъдат екстрадирани в Кипър и там да доказват правотата си.

Дарена увери, че разполагат с всички необходими документи, включително пълномощно от бившия съпруг на Мария. Освен това са пътували напълно законно. Тя призова държавата да направи собствено разследване, за да се установи доколко е основателно набедяването в отвличане.

Прокуратурата в Добрич си е направила отвод, тъй като една от жените е адвокат в града. По тази причина искането в съда трябва да бъде внесено от прокурор от друга прокуратура.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама

реклама

реклама