Ще взимаме ли повече за нощен труд?

50

Минималното допълнително заплащане, което получават полагащите нощен труд у нас, е в размер на 25 стотинки.

Служителите в системата на здравеопазването, например, взимат средно по 1 лев на час за работа през нощта. Това не се е променяло от 2007 г. насам. Според официалната статистика те са 400 000 души.

Сега от КТ „Подкрепа” настояват за час работа през нощта да се получават по 2,55 лева. Предложението ще се обсъжда от Националния съвет за тристранно сътрудничество, предава NOVA.

„Искаме промяна на механизма за определяне размера на възнаграждението и режим за ограничаване на нощния труд”, заяви Любка Георгиева от КТ „Подкрепа”.

Представителят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Милена Ангелова обаче заяви, че подобен скок в заплащането – с над 1000%, не е възможен.
„Няма да подкрепим предложенията във вида, в който са внесени, защото исканото увеличение е с над 1000%, и то в последната минута”, коментира Ангелова. И добави, че работодателите искат определяне на почасов размер на минималната работна заплата и цялостна реформа в тази част от трудовото законодателство.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама