Манолова: Законопроектът за хората с увреждания е абсолютно осакатен

20

Омбудсманът и социалното министерство отново в остър сблъсък.

Според Мая Манолова Законът за личната помощ, по който тя и екипът й работят от няколко месеца, бил „осакатен”.

В понеделник се провежда последната среща на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания преди законът да влезе за гласуване от правителството и парламента. На нея трябва да бъде решено какви ще са промените, предава NOVA.

До словесни сблъсъци обаче се стигна още преди началото на срещата.

Нашата договореност беше, че човекът ще може да поиска конкретна индивидуална оценка за неговите потребности от лична помощ. Но сега личната помощ не се предвижда да е в отделен закон, а препратката е към Закона за социалното подпомагане. А там няма и ред за лична помощ. Фондът „Мобилност и достъпна среда” няма да се случи. Отпада и фондът „Трудова заетост”, каза омбудсманът.

Не бива да свеждаме законопроекта само до тези два фонда. Инструментът, формата „самостоятелен фонд” се поставя под въпрос от Министерството на финансите с оглед спазване на Закона за публичните финанси. Това, което ще постъпва от т.нар. компенсационна вноска за работодатели, които не желаят или не им е изгодно да изпълнят ангажимента за назначаване на хора с увреждания в рамките на квотата, тези средства ще постъпват по бюджета на Агенцията на хората с увреждания„, коментира от своя страна социалният министър Бисер Петков.

Протестиращите майки пък заявиха, че ще търсят отговорност лично от премиера Бойко Борисов.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама