14 години затвор за хакер, създал антивируса-шпионин Scan4you

44

Латвиецът от руски произход Русланс Бондарс бе осъден на 14 години затвор заради създаването на антивируса-шпионин Scan4you, който помагал на хакерите да придобиват разнообразна информация от компютрите на ползвателите.

Това съобщили от американското Министерство на правосъдието, предаде БГНЕС.

„Програмното осигуряване, създадено от Бондарс, е помогнало да се осъществят атаки срещу американския бизнес… и позволило на най-деструктивните хакери в света да имат достъп до него“, съобщава ведомството.

По негови данни Scan4you се е използвал за тестване на вредоносно програмно осигуряване, но впоследствие се е прилагал за кражбата на примерно 40 млн. номера на кредитни и дебитни карти, а също на 70 млн. адреси, телефонни номера и други лични данни от магазините на дребно на цялата територия на САЩ. В резултат един от продавачите на дребно загуби 292 млн. долара от хакерската атака.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама