Светът отбелязва Международния ден на мира

741
Снимка: Pixabay

Всяка година на 21 септември светът отбелязва Деня на мира, обявен от Общото събрание на ООН за ден, посветен на укрепването на идеалите за мир.

Правото на мир и седемдесетата годишнина от приемането на Всеобщата декларация за правата на човека на ООН ще бъдат отбелязани с инициативи по цялото земно кълбо.

В България церемонията ще се състои от 11.30 ч. пред Паметника на незнайния войн в София.

Акцент на честванията на Международния ден на мира ще бъде прекратяването на огъня и спирането на военните действия по света за 24 часа. По традиция Генералният секретар на ООН ще удари Камбаната на мира в Ню Йорк и ще призове воюващите по целия свят да приберат оръжията и да се опитат да намерят мирно решение на конфликтите.

Международният ден на мира – 21 септември, е обявен от ООН през 1981 г. и повторно приет през 2001 г. с резолюция на световната организация. В България той се отбелязва от над 10 години.

Източник: „Дарик“

                                                                        *******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама