Подготвят масова ваксинация за хората над 65 години

287

Държавата подготвя масова ваксинация срещу грип на хора на възраст над 65 години.

Това предвижда нов проект за Национална програма за подобряване на ваксинопрофилактиката срещу грип, съобщава „Дарик“.

В него е заложено през следващите години държавата да закупи 1,66 млн. дози противогрипни ваксини на обща стойност от почти 10 млн. лева, с които да увеличи имунизационния обхват в страната. В момента този обхват е между 2 и 3%.

Идеята бе представена на кръгла маса за лечението на остри респираторни разпоявания, по време, на която стана ясно, че тази зима ни очакват по-различни противогрипни ваксини.

С новата програма за ваксинопрофилактика на сезонен грип е заложено ваксините, закупени от държавата, да достигнат до 25% от хората у нас, които са на възраст над 65 години. Според експертите това са най-уязвимите лица, при които грипът може да бъде фатален.

Проектът все още в зародиш, допълниха от здравното министерство. Предстои обсъждане, а от ведомството се надяват програмата да влезе в сила от следващата година. Междувременно стана ясно, че тази година противогрипните ваксини ще включват два нови щама – „Сингапур” и „Колорадо”, а добавянето им се наложило заради промените в грипните вируси в последните години.

                                                      *******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама