Откриха кораба на легендарния капитан Кук (ВИДЕО)

130

Останките от кораба на легендарния капитан Джеймс Кук – „Индевър“, са открити 250 години след историческото му пътуване до Австралия.

Морски археолози, прекарали над две десетилетия в детайлни проучвания, обявиха, че са намерили руини от кораб на мястото, където се смята, че той е акостирал за последен път, съобщава „Дейли Мейл“, цитиран от БТА.

Подробностите около разкриването на една от най-големите морски мистерии ще бъдат обявени в петък в САЩ. Събитието ще се проведе на малък остров близо до Род Айлънд, където се смята, че се намират отломките от кораба.

Преди 20 години учените разбрали, че корабът се е разбил на пристанище Нюпорт. Но от екипа археолози обявиха, че експерти са стеснили търсенето на флотилията „Индевър“, състояща се от 13 съда, до пет, а сега до едно или две възможни местоположения.

В официалното обявяване на откритието ще участват и представители на австралийския национален морски музей. Ако действително находката се потвърди, останките на легендарния „Индевър“ ще могат да бъдат извадени още следващата година.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама