7 млн. лева евросредства получили деца на служители на Миню Стайков

206

Специализираната прокуратура подозира бизнесмена Миню Стайков и за злоупотреба с евросредства.

Установено е, че деветима младежи – деца на служители на обвиняемия, са регистрирали еднолични дружества и са получили 7 милиона лева средства по програмата „Млад фермер”.

За случая е информирана и Службата за разследване на измами с евросредства (ОЛАФ), съобщи БТА, цитирайки прокурор Димитър Петров в Апелативния спецсъд.

Там във вторник се гледа мярката за неотколонение на Стайков, неговият шурей Белун Хазърбашанов и сина на кмета на Карнобат Иван Димитров. Магистратите трябва да решат дали тримата да излязат на свобода. Те са обвинени в участие в престъпна група за държане на акцизни стоки, пране на пари и данъчни престъпления.

В съдебната зала прокурор Петров представи девет обратни писма, в които младежите са записали, че действителният притежател на всички права, които ще придобият, ще бъде Миню Стайков. Всички са на възраст до 28 години и са деца на служители на Стайков, заемали различни постове във фирмата „Сис Индъстрис”. Фирмите са регистрирани през 2017 и 2018 г. и имали различен предмет на дейност.

Според защитата на Стайков обратните писма не са забранени от закона и нямат никаква правна стойност. Адвокатът на бизнесмена – Лъчезар Таков, отбеляза, че членовете на тази група са изключително разнородни като социален статус хора. Стайков е бизнесмен, известен в цялата страна. Друг член обаче е шофьорът Манчо Колев. В групата има и общ работник – Цветан Колев. Четвъртият е Алекси Трифонов, чийто социален статус бил ясен, пише „24 часа”.

„Защо му е на Стайков да се обгражда с хора от различен статус“, попита Таков. Той обърна внимание и че ремаркето, което е регистрирано на името на тъщата на Стайков и открито във фабриката за нелегални цигари, е било без гуми и спряно от движение.

Всъщност разплитането на случая започва именно от фабриката за нелегални цигари в Карнобат, която антимафиоти атакуваха на 18 юли. На съдебното заседание във вторник стана ясно, че тя е била наблюдавана от ДАНС и ГДБОП. Фабриката се помещавала в сгради, собственост на сина на кмета на Карнобат. Неговата защитничка Ина Лучева попита защо досега не е бил намерен и разпитан наемателят на помещението – Емил Емилов. Тя обърна внимание, че още на 18 юли Димитров е бил задържан за един ден и след това е бил освободен. За месец и половина той нито се е укривал, нито се е опитвал да влияе на свидетели. На 18 юли, освен Димитров, са били задържани и Манчо, и Цветан. Те също са освободени след 24 часа.

Около 10 милиона е предполагаемият приход на разбитите фабрики за цигари

След пледоариите на адвокатите тримата обвиняеми – Миню Стайков, Иван Димитров и Белун Хазърбашанов, поискаха по-лека мярка.

„Искам дебело да подчертая, че се занимавам със земеделие и преработка на земеделски продукти. Не съм се занимавал дори с обществени поръчки, защото съм знаел, че е опасно“, обясни в своя защита Миню Стайков.

Съдът обявява решението си около 19 ч.

 

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама