„Игра на тронове” с триумф на наградите „Еми”

43

„Игра на тронове” грабна статуетката на наградите „Еми” в категория „Най-добър драматичен сериал” за трети път.

Церемонията по награждаването се състоя в театъра „Майкрософт” в Лос Анджелис, съобщава bTV.

Наградите „Еми” се смятат за еквивалента на Оскарите, но за телевизия.

„Игра на тронове” беше номиниран общо 22 пъти, като в битката за най-добра драма победи „Короната”, „Историята на прислужницата”, „Странни неща”, „Западен свят” и „Това сме ние”.

В категорията за най-добър комедиен сериал беше отличен „Прекрасната г-жа Мейзъл” – продукция на „Амазон”. В него се разказва историята на еврейска съпруга, изоставена от мъжа си, която започва нов живот и поражда скандал.

Статуетката за най-добра актриса в драматичен сериал грабна Клер Фой за ролята ѝ на младата кралица Елизабет II в сериала „Короната” на „Нетфликс”. Това е първата световното известна роля на Фой, която преди това играе предимно в британски телевизионни продукции.

Британският актьор Матю Рис бе удостоен с награда в същата категория, но за най-добър актьор, за ролята му в „Американците” – сага за съветските шпинои от КГБ в САЩ през Студената война, чийто шести и последен сезон завърши през пролетта.

Танди Нютън получи „Еми” за най-добра актриса в поддържаща роля в драматичен сериал за ролята ѝ в „Западен свят”.

Наградата „Еми” за най-добър актьор в поддържаща роля в драматичен сериал бе присъдена на Питър Динклидж за ролята му в „Игра на тронове”.

В актьорските категории за комедийни сериали за най-добра актриса бе обявена Рейчъл Броснахън за „Прекрасната г-жа Мейзъл”. За най-добър актьор в комедиен сериал бе отличен Бил Хейдър за „Бари”. Хенри Уинклър получи отличието за най-добър актьор в поддържаща роля в комедиен сериал за „Бари”. Алекс Борстейн получи отличието за най-добра актриса в комедиен сериал за „Прекрасната г-жа Мейзъл”.

Погледнато общо – големите победители на наградите са компаниите „Нетфликс” и НВО, които получиха общо 23 отличия в различните категории. До момента тази класация се водеше само от НВО, но в последните години филми от онлайн стрийминг услуги започнаха бързо да си проправят път към наградите.

Това е и първата церемония по връчването на награди, на която името на Доналд Тръмп не беше споменато нито веднъж.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама