Общинари със скандално решение за строеж на плажа Силистар

41

Природозащитници призовават главния прокурор и екоминистъра да обжалват решението на общинския съвет в Царево, което на практика позволява на плажа да се лее бетон.

Общинските съветници в Царево са дали одобрение за изработване на план за застрояване парцел от 22 169 кв. м в местността Силистар, съобщиха за „Дневник“ от деловодството на съвета, пише „Дневник“.

Предложението на кмета Георги Лапчев е да се изработи подробен устройствен план за поземлен имот на дружеството „Ню Билдинг Естейтс“ ЕООД, който, според неофициална информация, да му позволи да го застрои с вилни сгради.

Решението противоречи на Закона за застрояване на черноморското крайбрежие, защото община Царево все още не е приела Общ устройствен план, като това не позволява одобряването на частични подробни устройствени планове, коментира вчера пред „Дневник“ Тома Белев от Асоциацията на парковете в България.

Коалицията „За да остане природа в България“ обяви, че се обръща към министъра на околната среда и водите Нено Димов и главния прокурор Сотир Цацаров да обжалват решението в съда в най-кратки срокове.

Коалицията напомня, че имотът се намира в природен парк „Странджа“, който е и част от европейската екологична мрежа „Натура 2000“. Имотът не е бил планиран за застрояване от териториално-устройствения план (ТУП) на община Царево от 1998 г. и от незаконно приетия общ устройствен план (ОУП) на община Царево от 2008 г., чието действие в момента е спряно, докато се изчаква актуализацията му спрямо българското и европейско законодателство, пишат природозащитниците.

Съгласно последния предложен вариант на ОУП от 2018 г., в района на Силистар не се предвижда никакво вилно строителство, се казва в становището на екокоалицията. Имотите са като новопредвидени в зона Ок – к – 8 Зона за къмпинги, каравани, бунгала и палатки. Но дори този неодобрен ОУП не е минал екологична оценка и оценка за съвместимост с целите на „Натура 2000“, отбелязват природозащитниците.

Друг техен аргумент е, че инвестиционният проект нарушава наредба на Министерството на регионалното развитие (МРРБ) да не се одобряват подробни устройствени планове (ПУП) на парче преди приемането на общ устройствен план.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама