Любопитно

Защо и колко е вреден хляба за здравето ни

От край време едно от основните неща, които слагаме на трапезата при хранене е хлябът, казват от „zdrave.to“.

Закуска, обед или вечеря, той е незаменим продукт.

В течение на времето обаче и той, както всичко се променя. Днес на пазара може да се открие всякакъв хляб – от бяло брашно, от типово, пълнозърнест, с различни добавки и т.н. Хлебните продукти, в зависимост от състава и вида на брашното, обаче имат различен ефект върху тялото.

Докато старият хляб е бил здравословна храна, това не е така за модерния бял, водещ до болести, продукт, неправилно наричан „хляб“. Та какво толкова съдържат модерните хлебни изделия – хляб, питки и т. н.?

Ето защо при избора на продукт в магазина е необходимо ясно да се знае какъв ефект ще има той върху тялото ни . Човек трябва да се грижи за здравето си, включително състоянието на храносмилателната система.

Състав на съвременния хляб

Прекомерната консумация на хляб в днешно време е един от неблагоприятните фактори. Приготвен от зърно и лишен от повечето витамини и микроелементи, тъй като тези ценни съставки остават в триците, хлябът може да съдържа и повече сол, сода, дрожди и редица други добавки. След това всичко това се подлага на високотемпературна обработка и с получения продукт ние се храним 3-4 пъти на ден, често в най-лошите комбинации с други продукти като мазнини, нишестета и протеини. Така хлябът се превръща в един от основните източници на различни болестни състояния.

Хлябът унищожава здравето

Свикнали сме да ядем хляб. С този навик е трудно да се разделим. Често си казваме: „Не можете веднага да променим диетата на здрав човек. И въобще кой от нас познава напълно здрав човек?“ Но в същото време се запитайте има ли конкретна причина за вашия скептицизъм, главоболие, неразположение? Не чакайте лекарите да я открият. По-добре вземете мерки предварително и се хранете здравословно.

Хлябът трябва да се приготвя от едри зърна. Той е едновременно протеин и скорбяла. Тази комбинация обаче е несмилаема. Освен това, нашето тяло обикновено се нуждае от аминокиселини, а не от „чужди“ протеини. За да се преработи този протеин на нужни много витамини С и В, така че всяка протеинова храна трябва да се консумира с билки, зеленчуци, сокове и т.н.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама

Leave a Comment
Сподели
Публикувано от
Дарин Попов

Скорошни постове

  • Спонсорирани

Съвети от Руал Травел при планиране на перфектната екскурзия до Япония

Планирането на екскурзия до Япония може да бъде вълнуващо, но и предизвикателно. За да се…

преди 3 месеца
  • Спонсорирани

Прогнози за интериорния дизайн през 2025 г.: какво да очакваме?

С всяка година интериорният дизайн се променя и развива, като носи нови тенденции и концепции…

преди 4 месеца
  • Спонсорирани

Какви документи са необходими за данъчна оценка на имот?

Данъчната оценка на имот е процес, който се изисква при различни сделки или административни процедури,…

преди 4 месеца
  • Спонсорирани

Пантофи за детска градина, които всяко дете ще хареса: най-добрите модели

Пантофите за детска градина са неразделна част от ежедневието на всяко дете. Те не само…

преди 5 месеца
  • Любопитно

Съвсем малка е вероятността да бъде открит живот в Млечния път

Възможността да не сме единствените разумни същества във Вселената винаги е интригувала света. Какво ще…

преди 5 месеца
  • Любопитно

Как слънчевата радиация влияе на Земята?

Доколко животът на Земята се влияе от слънчевата радиация? Ново проучване доказа въздействието на електромагнитните…

преди 5 месеца