30 000 души са евакуирани след пожарите в Калифорния

31
Снимката е илюстративна

 Продължават проблемите в Калифорния.

Няколко пожара бушуват там, а броят на евакуираните достигна 30 000 души. Заради бързото напредване на огъня на юг губернаторът на щата обяви бедствено положение и поиска помощ от федералното правителство.

Със стихията се борят повече от 1300 огнеборци. Тя вече унищожи 500 сгради, превърна в пепел огромни площи, предизвика затварянето на пътища. Огънят бушува от средата на седмицата в националния горски парк в Сан Бернардино, на 150 километра югоизточно от Лос Анджелис.

Задържан е мъж, заподозрян, че е в основата на девет пожара, избухнали в югозападната част на окръг Ривърсайд. На север пожарът „Фъргюсън” продължава да напредва близо до национален парк. Трети пожар, наречен „Кар”, бушува северно от град Рединг и отне живота на двама огнеборци.

Световната метеорологична организация предупреждава, че пожарите, обхванали този месец редица райони на северното полукълбо, ще окажат дългосрочно негативно влияние на екосистемата, здравето на хората и климата.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама