Извънредно положение в Атина: Броят на загиналите при пожарите се увеличава (СНИМКИ/ВИДЕО)

166
Снимка: Reuters

Горски пожари бушуват във ваканционни курорти близо до столицата на Гърция.

Загинали са най-малко 50 души, други 100 души са ранени. 11 от тях са в критично състояние. Властите потвърдиха за смъртта на 6 месечно дете. Властите заявиха, че огненият ад е най-смъртоносният за повече от десетилетие.

Извънредно положение е обявено в засегнатите от огъня райони на гръцката столица Атина.

Снимка: Reuters

За овладяване на огнената стихия се борят повече от 600 пожарникари и над 300 пожарни автомобила. Огънят е погълнал над 200 къщи, изпепелени са повече от 200 автомобила. Електрозахранването прекъсва, съобщава NOVA.

Очаква се днес в гръцката столица да пристигнат 60 огнеборци от Кипър, които да се включат в гасенето на пожарите. Очаква се към тях да се присъединят пожарникари от Америка. Гърция получи предложение и от Испания за помощ в гасенето на пожарите.

Снимка: Reuters

„Много хора са настанени в болници в тежко състояние. Ситуацията е много тревожна. Цяла нощ частни яхти и рибари с лодки спасяваха хората, които се хвърлиха в морето, за да се спасят. Предполага се, че над 400 души са се хвърлили в морето, като до този момент са спасени само 100 души”, разказа специалният пратеник на NOVA Бойка Атанасова.

Снимка: Reuters

Гръцките власти поискаха помощ от европейските страни. Въпреки усилията обаче ситуацията с горските пожари около Атина е извън контрол, обяви премиерът Алексис Ципрас, който прекъсна посещението си в Босна, за да координира борбата с пожарите. Все още има хора, които са в домовете си в плен на огнената стихия.

„За щастие морето ни спаси и влязохме във водата, защото пламъците ни преследваха през целия път до водата. Изгоряха ни гърбовете и се потопихме във водата. Напомни ми за изригването на Везувий в Помпей. Казах си, че трябва да бягаме, за да се спасим. Беше ужасно!”, разказва Костас Лаганос, жител на Мати.

„Огънят се разпалваше толкова бързо и не осъзнавахме какво се случва. За първи път виждам нещо подобно, но успяхме да се спасим. Бяхме като ято пчели във водата, всички стояхме един до друг”, разказва Нана Лагану, жител на Мати.

Българи също се включиха в гасенето на пожарите край Атина.

Кристиян Устов, който се намира на 1 – 2 км от пожара в Рафина, предградие на Атина, разказа пред bTV, че засега положението е овладяно. Цяла вечер неуморно гасят пламъци, има линейки, пожарни и хеликоптери, обясни той. По думите му вятърът е разпалил допълнително огъня.

Снимка: Reuters

Всички българи в града са се събрали на пристанището и са били обградени от пламъци. Пътищата са затворени, каза още той.

В паниката всеки да се евакуира по-бързо е блъснато момиче, разказа Кристиян Устов. Той обясни, че цяла нощ са помагали с потушаване на огъня, носили са туби с вода, пясък.

Засега има над 50 пожарни, които работят по пожара, линейки, които се опитват да помогнат на обществото. Хеликоптерите кръжат непрекъснато, пълнят вода от морето и се опитват да потушат огъня, разказа свидетелят.

Снимка: Reuters

По разпореждане на заместник-министъра в дипломатическата ни мисия е сформиран кризисен щаб, който ще бъде на разположение на българските граждани, пътуващи или пребиваващи в Гърция.

Снимка: Reuters

Открита е гореща телефонна линия, на която нашите сънародници могат да потърсят съдействие, в случай на необходимост: +30 6937 096 220.

До момента обаче, няма български граждани, които да са търсили помощ от посолството ни в Гърция, няма и данни за засегнати или бедстващи наши сънародници вследствие на пожарите.

 

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама