България държи първо място в света по добив на лавандулово масло, като годишно произвежда близо 200 тона, съобщава БНР.
През последните години насажденията с етерично-маслената култура са достигнали 30 хиляди декара, според данните на производители от чирпанското село Средно градище, където се проведе празника на лавандулата.
Наред с маслодайната роза в последните години тази култура придобива все по-голяма популярност сред земеделските производители, но се отглежда предимно в Добруджа и в землищата на средногорските села. Заради добрите си качествата родната лавандула е изместила по показатели дори Франция, разказа един от големите производители на лавандулово масло в чирпанското село Средно градище Веселин Димов.
„Между другото, Франция, която е втория по големина производител, произвежда по 40-50 тона, т.е. ние правим 4 до 5 пъти повече лавандулово масло в света. Това е етерично-маслена култура, която се изнася главно за козметичната пормишленост, главно за Франция и голям дял за Съединените щати. Може би 99% от лавандулата се изнася като масло.“
Лавандулата е все по предпочитана за отглеждане в Чирпанския регион, а в село Средно градище се проведе и петото издание на Националния фестивал на лавандулата.
*******
Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама