Стачка на животновъдите: Блокираха пътя в района на Болярово

72
Снимка: Десислава Генева

Причината – отказват да допуснат ветеринари да умъртвят животните им.

Животновъди от три ямболски села блокираха път заради открити огнища на чума по преживни животни.Те спряха движението от разклона на гр. Болярово за селата Шарково, Воден, Крайново и Странджа, предаде БТВ.

Хората отказват да допуснат ветеринарите да умъртвят животните им. Според тях болестта не е доказана.

Има заповед за евтанизирането на 1700 животни, а животновъдите искат нови изследвания.

Цистерна със сурово мляко беше изнесена от селата, които са под карантина от чума. Блокадата на пътя е от сутринта, за да спре ветеринарните инспектори, които трябва да ги евтанизират животните.

Дойка Панайотова от село Шарково е една от най-потърпевшите, от 30 години се занимава с животновъдство. Тя гледа 800 животни и по думите й няма болни от тях, но искат да умъртвят всичките.

„Повтаря се историята от шапа, шарката, синия език и сега това тук. Да допуснем, че има такъв вирус, защо не допуснат от ЕК комисия ваксинация, която е длъжна да им даде разрешение“, заяви д-р Петър Бодуров, ветеринарен лекар от Бургас.

Преди 20 дни заради съмнения за чума бяха избити други животни. Сред тях 126 агнета и овце на жена от Воден.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама