Снимка: pixabay
Нова наредба затяга контрола при производството на био храни.
Преди да стигне до пазара всеки продукт ще преминава през лабораторен анализ за качество, съобщи „Нова“.
Веселина е един от регистрираните 6471 производители на био продукти у нас.
Тя отглежда био лавандула и произвежда етерични масла. Невъзможността да се ползват хербициди за плевелите е причина работната ръка да става все по – малко и все по – скъпа.
„Тази контролираща фирма има задължението да проверява продуктите, които са в националното и европейското законодателство за отглеждане. Новото е преди издаването на сертификата за биологично производство да се вземат проби за анализ , за да се гарантира , че продуктът наистина има биологичен статус”, заяви Нина Рашева, началник отдел “Биологично производство”.
Такива договори между производителите и сертифицираните фирми за контрол е имало и досега.
„Ако някой се съмнява, вече има регистър на био производителите, където името на фирмата, може веднага да се провери дали е био контролирана. В този регистър се качват и сертификатите.” , заяви Веселина Ралчева.
*******
Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама
Планирането на екскурзия до Япония може да бъде вълнуващо, но и предизвикателно. За да се…
С всяка година интериорният дизайн се променя и развива, като носи нови тенденции и концепции…
Данъчната оценка на имот е процес, който се изисква при различни сделки или административни процедури,…
Пантофите за детска градина са неразделна част от ежедневието на всяко дете. Те не само…
Възможността да не сме единствените разумни същества във Вселената винаги е интригувала света. Какво ще…
Доколко животът на Земята се влияе от слънчевата радиация? Ново проучване доказа въздействието на електромагнитните…
Leave a Comment