Морковите – повелителите на лятото

97

Лятото чука на вратата ни, а първите свежи слънчеви български зеленчуци вече са готови. Откога чакаме този момент!

В края на пролетта един от най-полезните и безспорно вкусни зеленчуци – морковът, надига гордо зелените си листенца. И макар всички да знаем, че той е много полезен, малцина са наясно, че благодарение на него организмът повишава имунитета си, подобрява се работата на всички органи и не на последно място – попълва ценните запаси от витамини и минерали.
За перфектна кожа и златист тен

Всички мечтаем за перфектна кожа, но малко от нас си дават сметка, че тя се постига най-лесно като променим хранителните си навици. А именно морковите са идеални за тази цел – те подобряват вида на дермата, озаряват лицето ни и не на последно място – помагат ни да хванем по-бързо здравословен златист тен през лятото. Бета-каротинът, който се съдържа в оранжевия зеленчук се превръща в тялото ни във витамин А. Той подобрява зрението, но се грижи и за красотата на кожата и силата на имунитета.

Диетичният зеленчук

Думата “морков” е първата записана на английски език (Carotte) в книгата с билки във Великобритания през далечната през 1538 г. И това хич не е случайно! Морковите са отлична храна за тялото. Неслучайно някои лекари ги препоръчват като заместител на майчината кърма за бебетата. Не на последно място – те са диетични. Един среден морков съдържа 25 калории, 6 грама въглехидрати и 2 грама фибри. Той предоставя и 200% от дневната доза витамин А на организма, така че следващият път когато минавате през щанда със зеленчуци, вземете поне един морков.
Сготвените са по-полезни

В традиционната българска кухня има много тайни, за които ние често не си даваме сметка. Като например фактът, че домакинята някога е добавяла към почти всяко ястие по един морков. Причината? Когато са сготвени, морковите имат някои ценни качества, които не притежават, когато са сурови.

 

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама