България

Нов протест на автобусните превозвачи

Автобусни и товарни превозвачи излизат на протестно шествие срещу законопроекта за създаване на Българска автомобилна камара.

Протестът е под надслов „Обединени срещу приватизацията на бранша“ и ще се проведе от 10.00 до 13.30 часа в столицата. То е организирано от Национално сдружение на българските превозвачи. Камара на автомобилните превозвачи в България. Корпорация на автомобилните превозвачи в България, Национален съюз на превозвачите. Браншови съюз за стопанска инициатива, Съюз на организациите в автомобилния транспорт, Национално сдружение на автобусните превозвачи. Българска автотранспортна асоциация, Национална транспортна камара, Съюз за иновации в автомобилните превози. Асоциация за безопасност и култура в автомобилните превози и Сдружение на превозвачите за подготовка и квалификация в автомобилния транспорт. В шествието ще се включат 250 автобуса и 150 товарни камиона.

На площада пред храм-паметник „Св. Александър Невски“ и по продължението на бул. „Цариградско шосе“ от страната на хотел „Плиска“ до разклона за ж.к. „Дружба“ ще бъдат разположени автобуси. Преди разклона за ж.к. „Дружба“ покрай двореца „Врана“ и по автомагистрала Тракия до комплекс „Черната котка“ ще бъдат разположени камиони. В 11.00 часа шествието ще потегли от площада пред храм паметника „Св. Александър Невски“ и ще премине през бул. „Цар Освободител“ и бул. „Мария Луиза“ до Централна автогара- София. Автобусите ситуирани по бул. „Цариградско шосе“ ще потеглят в 10.50 часа през „Орлов мост“ и бул. ..Цар Освободител” до пл. „Народно Събрание“, където ще се присъединят към първия поток. Товарните автомобили ще продължат по бул. „Цариградско шосе“ до кръговото при Площад на авиацията, където ще приключат шествието си.

От сектора настояват проектозаконът за Българска автомобилна камара да бъде оттеглен от вносителите. В законопроекта е заложено Българската автомобилна камара да предлага на министъра на транспорта да лицензира или не фирми-кандидати за лиценз и да контролира дали фирмите спазват закона. Според протестиращите обаче е незаконосъобразно функции и дейности на ИА „Автомобилна администрация“ да бъдат изземвани и поверявани на Българска автомобилна камара, състояща се от преки конкуренти в сектора на обществен превоз на пътници. Според автомобилните превозвачи законопроектът е лобистки, създава условия за корупция, направен е в интерес на конкретен кръг от фирми.
Освен в столицата протести ще има и други градове от страната.

Източник: ИА Фокус

 

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама

Leave a Comment
Сподели
Публикувано от
Дарин Попов

Скорошни постове

  • България

Във Варна се провежда благотворителен турнир по футбол

Футболен турнир в помощ на Антония Марчева. Във Варна в рамките на три дни се…

преди 13 минути
  • Любопитно

Слоновете имат способността да преборят рака

Как слоновете могат да помогнат в борбата с рака? Определени навици, като пушенето или злоупотребяването…

преди един час
  • Свят

17,6 млн. британски лири струваше известна картина, намерена в найлонова торба

Открадната картина на Тициан е продадена за рекордна сума. Картина на Тициан, намерена в найлонова…

преди един час
  • България

Земетресения на територията на България

Три земетресения в България. На 03 юли 2024 г., е регистрирано земетресениес магнитуд 2.6 в района…

преди 2 часа
  • Свят

Все още не е произнесена присъдата срещу Доналд Тръмп

Ще се изправи ли Тръмп срещу Джо Байдън на президентските избори? Съдия в Ню Йорк…

преди 2 часа
  • Любопитно

Зодиакалните знаци сочат къде може да срещнете вашия любим човек

В зависимост от това коя зодия сте, може да се определи къде да очаквате да…

преди 1 година