САЩ и Южна Корея прекратяват част от съвместните си учения

blank
Снимка: Chung Sung-Jun/Getty Images

Снимка: Chung Sung-Jun/Getty Images

САЩ и Южна Корея са се споразумели да преустановят за неопределен срок някои от съвместните учения, съобщи Пентагонът.

Това става след срещата на върха между американския президент Доналд Тръмп и севернокорейския лидер Ким Чен-ун по-рано този месец, предаде „Ройтерс“, цитирана от БТА.

„За да се подпомогне прилагането на резултатите от срещата на върха в Сингапур, в координация с нашия съюзник Южна Корея, министърът на отбраната Джеймс Матис преустанови за неопределен срок избрани учения“, заяви говорителка на Пентагона.

Тя добави, че това включва преустановяване на учението „Бранител на свободата“, както и на две учения по програма за обмен, засягащи морската пехота, които трябваше да се състоят в следващите три месеца.

На пресконференция след срещата с Ким в Сингапур Тръмп заяви, че ще спре редовните военни учения с Южна Корея, които определи като „доста провокативни“ и скъпи. Северна Корея отдавна искаше да бъде сложен край на военните учения, защото вижда в тях подготовка за инвазия в страната.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама

- Реклама -