България

Армията ще има нова бойна техника, решиха депутатите (ВИДЕО)

Днес Народното събрание прие решение за приемане на проект за инвестиционен разход „Придобиване на основна бойна техника за изграждане на батальонни бойни групи от състава на механизирана бригада” и на актуализиран проект за инвестиционен разход „Придобиване на нов тип боен самолет“.

Двата приоритетни проекта за модернизацията на армията, предложени с решение на Министерския съвет, бяха подкрепени от 151 депутати, против бяха седем, въздържа се един народен представител.

Инвестиционният проект „Придобиване на основна бойна техника за изграждане на батальонни бойни групи от състава на механизирана бригада” предвижда придобиване на 150 броя бойна и специална техника за три батальонни бойни групи, на системи и допълнително оборудване, както и обучение на състава. Времевият интервал за неговата реализация обхваща 12 години. Прогнозната стойност е в размер на 1 милиард и 464 милиона лева с ДДС.

Инвестиционният проект „Придобиване на нов тип боен самолет“ предвижда придобиването на 16 броя самолети на два етапа. През първия етап, който е финансово осигурен с 1 милиард и 800 милиона лв. с ДДС е предвидено да се придобият не по-малко от 8 броя бойни самолети. С тези средства се предвижда придобиването на летателните апарати, средствата за наземно обслужване, средствата за обучение, обучението на състава, първоначалната интегрирана логистична поддръжка (за период от 3 години) и въоръжението.

Превъоръжаването с нова бойна техника на Въоръжените сили на Република България ще гарантира до голяма степен изпълнението на поставените им задачи по сигурността и стабилността в трите основни мисии, по-ефективно командване и управление, ще повиши мобилността и маневреността им, както и бойната ефективност и защитеността на силите. Едновременното реализиране на двата проекта ще допринесе за преодоляване на съществуващия дефицит от способности във Въоръжените сили на Република България и ще бъде постигната необходимата оперативна съвместимост на Въоръжените ни сили със страните-членки на НАТО и ЕС, при участие в съвместни операции.

 

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама

Leave a Comment
Сподели
Публикувано от
Ралица Петкова

Скорошни постове

  • Спонсорирани

Прогнози за интериорния дизайн през 2025 г.: какво да очакваме?

С всяка година интериорният дизайн се променя и развива, като носи нови тенденции и концепции…

преди 6 дни
  • Спонсорирани

Какви документи са необходими за данъчна оценка на имот?

Данъчната оценка на имот е процес, който се изисква при различни сделки или административни процедури,…

преди 6 дни
  • Спонсорирани

Пантофи за детска градина, които всяко дете ще хареса: най-добрите модели

Пантофите за детска градина са неразделна част от ежедневието на всяко дете. Те не само…

преди 1 месец
  • Любопитно

Съвсем малка е вероятността да бъде открит живот в Млечния път

Възможността да не сме единствените разумни същества във Вселената винаги е интригувала света. Какво ще…

преди 2 месеца
  • Любопитно

Как слънчевата радиация влияе на Земята?

Доколко животът на Земята се влияе от слънчевата радиация? Ново проучване доказа въздействието на електромагнитните…

преди 2 месеца
  • Свят

Ще се прекрати ли системата all inclusive в Турция?

Една от любимите дестинации на българи може би вече няма да е толкова привлекателна. Отново…

преди 2 месеца