Доц. Красимира Александрова: „Лечението“ на книгите е част от етапите за опазването им (ИНТЕРВЮ)

262

Снимка: Национална библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ – София

Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“ участва във форума Визия за европейското културно наследство, който се проведе във Варна.

На него директорът на библиотеката – доц. Красимира Александрова, представи методите за съхранение и „лечение“ на книги, както и дигитализацията на тефтерчето на Христо Ботев, като част от доклад на тема „Подходи за опазване на книжовно-документалното наследство “.

„От началото на септември ще стартираме национална кампания за подпомагане на дейностите по дигитализация в библиотеката.“, разкри специално за „Нова Вест“ доц. Александрова.

„Това се случва по инициатива на потребители на библиотечните ни услуги, това са хора с много добро обществено положение и позиции, гражданска отговорност. Те сами предложиха да стартираме такава кампания и се надявам тя да бъде успешна.“

На 14 септември 2016 г. НБКМ са открили кампания за набиране на необходимите средства за закупуване и инсталиране на камера за почистване на книжни документи от увреждащите ги микроорганизми (плесени, гъбички, бактерии). Идеята е чрез т.нар. система „Аноксия” да бъде приложена модерната и екологично чиста технология за „лечение” на ценните ръкописи, книги и архивни материали от фондовете на НБКМ.

„От миналата 2017 година успяхме да съберем средства, с дарителска кампания при това, което е много впечатляващо, защото е показател за отношението на обществото към този тип дейности. Със средствата, които събрахме, ние закупихме и инсталирахме в библиотеката камера за „Аноксия.“, каза пред „Нова Вест“ доц. Александрова.

„Това е един метод, който не е познат в България, но е с широко приложение в световната и европейската практика. Реално документите, които се поставят в тази камера, могат да бъдат увредени, но същевременно може да се извършва и превенция, т.е. по-добрия вариант е да не стигаме до болестта, а е по-добре да извършваме профилактика. По този начин документите се поставят в анаеробна среда, т.е. изтегля се кислорода и се въвежда азот, и така престояват около 4 седмици в камерата, което ги освобождава от всякакви биологични форми на живот и ефективността е на 100%.“

С инсталирането на камерата, работеща по системата „Аноксия”, НБКМ вече осигурява условия за съхраняване на книжния си фонд, както и за опазване на книжовно-документалното наследство в библиотеките в цялата страна.

„Следващият етап е тези документи, които са в тежко физическо състояние и се нуждаят от реставрационна намеса, да бъдат обработени. Такава лаборатория съществува в Националната библиотека от 1956 година и понастоящем тя е най-голямата в страната. “, каза още тя.

Какво още разказа пред обектива на „Нова Вест“ доц. Александрова, можете да видите във видеото.

 

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама