Любопитно

10 „лоши“ навика, които са полезни според учените

Много хора се чувстват виновни заради спането следобед, двете чаши вино или това, че предпочитат да седят на дивана вместо да правят упражнения във фитнеса.

Но съвременните изследвания на учените всъщност обявяват за полезни някои от навиците, считани години наред за вредни.

1. Пропускане на закуската
Закуската не е задължителна, въпреки че често чуваме обратното. Доскоро се смяташе, че пропускането на закуската води до затлъстяване, но последните проучвания доказват обратното – пропускането на хранения помага на някои хора да отслабнат. Най-популярната такава теория препоръчва 16 -часово въздържане от храна и хранене в осемчасов интервал през деня.

2. Кафе
През март един калифорнийски съдия се произнесе, че кафенетата трябва да предупреждават за риска от рак, който се увеличава с използване на продуктите им. Въпреки това стряскащо мнение, данни на учените сочат, че редовното пиене на кафе намалява риска от ракови заболявания и дори предпазва от диабет и сърдечносъдови проблеми.

3. Яйца
Този животински продукт, богат на холестерол, мазнини и белтъчини, както и на няколко важни витамини и минерали, беше критикуван години наред. Оказва се, че яйцата са доста здравословни и да се яде само белтък е напълно излишно. Яйцата са богати на витамин Б12 и фосфор, на мускулоизграждащи протеини, а холестеролът в тях не се отразява на нивата на холестерол на здравия човек.

4. Храни, богати на мазнини
Много хора, съобразно съвети от 90-те, се придържаха към диета, бедна на мазнини и богата на фибри. Ядяха маргарин и обезмаслени храни вместо масло, но ефектът беше спорен. Съвременните изследвания доказват, че мазнините от храни като ядки, риба и авокадо са полезни и необходими.

5. Социални мрежи
Честото използване на социални мрежи се смята за вредно за здравето. Но много проучвания сочат, че смарфоните ни не са непременно вредни и често ни помагат да се чувстваме по-свързани с хората и да получаваме емоционална подкрепа от приятели.

6. Енергийни напитки
Те поначало се считат за вредни и пълни с химия. Оказва се, че Ред Бул и подобните му напитки не са толкова вредни. Той съдържа само 10 калории и няма захар, а кофеинът в него е 80 милиграма, което е около една трета от кофеина в голям еспресо.

7. Вино
Прекаляването с каквото и да е е вредно и алкохолът не е изключение. Но умерените дози от чаша-две на ден имат ползи за здравето, като например забавяне на старческата деменция.

8. Отказ от продължително спортуване
Невинаги е нужно да стоим с часове във фитнеса, за да сме здрави. Според проучванията 7-минутна тренировка с по-силно натоварване е по-полезна за изграждане на мускули и за сърцето от други по-продължителни формати на спортуване.

9. Глутен
Глутенът не е вреден и, освен ако не страдате от целиакия, няма реална причина да го избягвате.

10. Спане следобед
Хората, които спят следобед, не са задължително мързеливи. Този навик се свързва с доста ползи за здравето, особено ако не си доспивате нощем.

Източник: Insider
Превод и редакция: „Нова Вест“

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама

Leave a Comment
Сподели
Публикувано от
Дарин Попов

Скорошни постове

  • България

Какво да купите за подарък за Деня на Майката?

Празнуването на Деня на Майката може да се проведе по много различни начини, но е…

преди 4 седмици
  • Спонсорирани

Мъжките суичъри в дамските тоалети – вижте защо са толкова популярни

Суитшъртите са толкова удобни и универсални дрехи, че може би ще искате да имате няколко…

преди 1 месец
  • Спонсорирани

Пазарувай от вкъщи бързо и удобно

Развитието на дигиталния свят бележи промени в редица аспекти от живота на хората и предоставя…

преди 2 месеца
  • Спонсорирани

Маркучи за въздух: Какво трябва да знаем и как да изберем?

Маркучите за въздух са важен компонент, който има множество индустриални и домашни приложения. Те са…

преди 3 месеца
  • Спонсорирани

Обувки за детската градина: Осигурете комфорт и безопасност за вашето дете

Като родители ние винаги искаме най-доброто за нашите деца, особено когато става въпрос за тяхното…

преди 9 месеца
  • Спонсорирани

Защо да наемем компактна кола за краткосрочно пътуване

Наемането на автомобил за кратко пътуване предлага редица ползи, особено когато разполагаме с ограничено време,…

преди 10 месеца