България

С богата програма започват Майските културни празници в Асеновград

Снимка: konceptualno.com

На 15 май започват Майските културни празници в Асеновград, каза Даниела Костова, главен експерт в отдел „Култура“ на Община Асеновград, цитирана от Радио „Фокус“ – Пловдив.

Програмата тази година включва над 60 разнообразни по същност събития, включително и по повод Празника на Асеновград, който ще се отбележи за 30-ти пореден път.

Богатата майска културна програма започва в 17.30 часа в Старинното училище „Св. Георги“ с изложбата „Български класици” от художествената колекция на КЦМ. В 18.00 часа ще се състои концерт на Светлина Христова и джаз квинтет „Пловдив”.

На 16 май на пл. „Акад. Николай Хайтов“ ще се проведе празничен концерт на Фолклорен ансамбъл „Капитан Петко войвода“ и Детски фолклорен ансамбъл „Станимаклийче“ при Центъра за подкрепа и личностно развитие „Васил Левски”. Началото е от 17.30 часа. По същото време, но в Етнографската къща ще се състои откриване на гостуваща изложба от Историческия музей в Пазарджик – „Ела се вие. превива“ (Родопска сватба). От 18.00 часа в Старинното училище „Св. Георги“ ще бъде представена изложба фотография и живопис на Васка Апостолова и Аспарух Сърбов, озаглавена „Тя и той 2″.
От 19.00 часа пред Историческия музей „Танци, поезия и песен под стария чинар“ ще представи читалище „Св. преп. Паисий Хилендарски“.

На 17 май програмата на Майските културни празници в Асеновград продължава от 17.00 часа в Градската библиотека с откриване на изложба на художника Ангел Хубенов. Отново в библиотеката, но от 18.00 часа ще се състои мултимедийно представяне на историята на периодичния печат в Станимака и Асеновград от журналиста Марин Маринов. От 19.00 часа жителите и гостите на града ще могат да присъстват на театралната постановка „Крадецът на праскови“ в Зрителната зала на читалище „Родолюбив-1873“.

Културната програма за 18 май включва рецитал на литературен клуб „Орфей“ при читалище „Св. преп. Паисий Хилендарски“ в Градската библиотека, като началото му ще бъде поставено в 17.30 часа. Половин час по-късно в библиотеката ще се състои откриване на обща изложба на асеновградски художници. На 18 май програмата на Майските културни празници включва и Нощ на музеите. Вратите на трите музейни сгради ще бъдат отворени за посетители от 17.00 часа до полунощ. Историческият музей ще представи изложбата „От ръката тревненска“, в Старинното училище „Св. Георги“ ще може да се види изложбата „Български класици“, а в Етнографската къща ще бъде представена изложбата „Ела се вие, превива“. В 18.30 часа пред Историческия музей ще започне концерт на Музейната музикална школа с ръководители Веселина Пашалиева и Атанас Петков, а от 20.00 часа – концерт на струнния квартет .Амадеус“, озаглавен „Любими популярни мелодии“. В 20.00 часа ще започне вече традиционният Безплатен музеен тур по музейни сгради и емблематични църкви на Асеновград. В 21.00 часа в Старинното училище „Св. Георги“ ще започне музикална вечер.

На 19 май програмата на майските културни празници включва откриване на екопътека „Кутра“ и поход по маршрута. В този ден започва и киномаратон в Асеновград, като в града ще гостува „София Филм Фест“ с филмите „Светът е голям и спасение дебне отвсякъде“. „Без милост“. „Проектът „Флорида“ и „Нелюбов“.

Киномаратонът продължава и на 20 май с филмите „Квадратът“, „За тялото и душата“ и „Потапяне-. Прожекциите ще се състоят в Зрителната зала на читалище „Родолюбив“, като входът е свободен.

На 20 май ще се състои също велошествие и преброяване на велосипедистите в Асеновград. Велошествието ще тръгне от площад „Академик Николай Хайтов“ и ще продължи до парка на ул. „Цар Освободител“.

На 21 май в Градската библиотека ще се състои награждаване на победителите в Шестия национален конкурс за хумор и сатира „Голямата къща на мъдрите хора“, а в читалище „Родолюбив“ ще бъде представен спектакълът Фолклорна приказка Хветът е кръчма – да седнем всички на една маса”.

На 22 май в Градската библиотека вокална формация „Калина Малина“ ще представи песни от любими български филми, а в зрителната зала на читалище „Родолюбив“ ще може да се види театралната постановка „Самодива“ на театър „Любомир Кабакчиев“ в Казанлък.

На 23 май културната програма ще продължи със среща с поетесата Ники Комедвенска в Градската библиотека, както и с .Рок на живо“
– концерт на местни рок групи и музиканти от различни поколения в читалище „Родолюбив“.

На 24 май сутринта на пл. „Акад. Николай Хайтов“ ще се отбележи тържествено Празника на славянската писменост и на българската просвета и култура. В 18.30 часа на площада ще се състои тържествен ритуал на Община Асеновград за изпращане на абитуриентите от СУ „Св. св. Кирил и Методий”, ПГ „Цар Иван Асен II“ и ПГ „Св. Димитрий Солунски“.

На 25 май ще бъдат тържествено изпратени и абитуриентите от СУ „Св. княз Борис I“. В съшия ден от 19.00 часа в читалище „Родолюбив“ ще започне постановката „Морска сол”.

С откриване на Панаир на занаятите продължават Майските културни празници в Асеновград на 26 май. По време на събитието своят талант ще представят самодейни състави от града. Акцент в честването на този ден е „Духът на времето“ – авторски спектакъл на Виолета Стамболийска по случай 30 години от честването на Празника на града. Спектакълът ще може да се види в 19.00 часа в Зрителната зала на читалище „Родолюбив“.

Кулминацията на Майските културни празници е Празника на Асеновград, който ще се отбележи в последната неделя на месеца – 27 май.
Честването започва още от 09.00 часа с празнична света литургия за благоденствие на Асеновград в храм „Св. Николай Чудотворец“. Програмата в празничния ден включва още церемония по удостояване на граждани с почетни звания на Община, празнично шествие от Асеновата крепост към града, поднасяне на цветя пред паметника на цар Иван Асен II, церемония по издигане на националния флаг, както и празнично слово на кмета на Общината д-р Емил Караиванов.
На сцената в Градския парк до 19.00 часа ще продължи Панаирът на традиционни български занаяти и местни специалитети. Ще има щандове на асеновградски производители и занаятчии, училища и творчески формации от общината.
На 27 май ще свири Представителният духов оркестър при ВВС – Пловдив, ще се състои концерт на вокална група „Хорошее настроение“ от побратимения град Стари Оскол (Русия). В 13.00 часа ще започне празничен спектакъл на Капански фолклорен ансамбъл от Разград, а в 16.30 часа – Детски празник със забавления за малки и големи с любими анимационни герои.

Във вечерните часове програмата се пренася на площад „Академик Николай Хайтов“, където ще гостуват музикалният етно-джаз проект „GloBalKan“, също поп изпълнителите Невена Цонева и Борис Солтарийски. В 21.40 часа ще се състои 3D мапинг шоу и лазерно шоу.
Майските културни празници и Празника на Асеновград ще завършат с празнични илюминации в 21.50 часа.

Входът е свободен за всички събития от афиша, с изключение на театралните представления, билети за които ще се продават на касата на читалище „Родолюбие-1873“.
При лошо време концертите от афиша ще се състоят в читалище „Родолюбив-1873“ и в Градската библиотека.

 

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама

Leave a Comment
Сподели
Публикувано от
Дарин Попов

Скорошни постове

  • Спонсорирани

Прогнози за интериорния дизайн през 2025 г.: какво да очакваме?

С всяка година интериорният дизайн се променя и развива, като носи нови тенденции и концепции…

преди 1 седмица
  • Спонсорирани

Какви документи са необходими за данъчна оценка на имот?

Данъчната оценка на имот е процес, който се изисква при различни сделки или административни процедури,…

преди 1 седмица
  • Спонсорирани

Пантофи за детска градина, които всяко дете ще хареса: най-добрите модели

Пантофите за детска градина са неразделна част от ежедневието на всяко дете. Те не само…

преди 2 месеца
  • Любопитно

Съвсем малка е вероятността да бъде открит живот в Млечния път

Възможността да не сме единствените разумни същества във Вселената винаги е интригувала света. Какво ще…

преди 2 месеца
  • Любопитно

Как слънчевата радиация влияе на Земята?

Доколко животът на Земята се влияе от слънчевата радиация? Ново проучване доказа въздействието на електромагнитните…

преди 2 месеца
  • Свят

Ще се прекрати ли системата all inclusive в Турция?

Една от любимите дестинации на българи може би вече няма да е толкова привлекателна. Отново…

преди 2 месеца